Românii plătesc 9,5% din pierderile de energie electrică

  •  
  •  
  •  
  •  

Plătim bani frumoşi pentru curentul care nu ne ajunge niciodată la prize. La o factură de aproape 88 de lei, pentru un consum de 150 de kilowati pe oră, peste 8 lei achităm pentru a acoperi energia care se pierde pe drum.

NICOLAE HAVRILEŢ, preşedintele ANRE, a declarat că “pierderile se contabilizează în tarif. Fiecare distribuitor indentifică ce pierderi are și solicită recunoașterea acestora în tariful final.  La nivel mediu sunt undeva la 12,5% din energia transportată, dar autoritatea recunoaște 9,5%.”

Risipim energie pentru că instalaţiile noastre sunt vechi şi ineficiente.

MARIANA GHEORGHE, director general al unei companii petroliere, a declarat că “în partea de generare de energie electrică, 70-80% din ele, au durata de viață depășită. Pe tot lanțul energetic, risipa este de trei ori mai mare față de media europeană.”

Suntem prea săraci pentru a risipi curent. Mai ales că de la 1 iulie se dă startul liberalizării pieţei energiei electrice, iar facturile vor creşte simţitor.

FRANK HAJDINJAK, director general E.ON România, a spus că “trebuie să facem ceva pentru a creşte eficienţa energetică, atât pe partea de generare, cât şi la consumatorul final.”

Pentru a-i face pe români să fie mai interesaţi de eficienţa energetică, statul ar trebui să vină cu o schemă de sprijin, spun specialiştii.

IULIAN IANCU, preşedinte comisia de industrii, a declarat că “eu nu vă schimb nimic. Doar vă spun că dacă vă schimbați centrala cu una care consumă cu 20% mai puțin, veți fi subvenționat într-o anumită măsură.”

Facturile ne sunt încărcate şi de sprijinul mult prea generos acordat producătorilor de energie verde. Aproape jumătate din scumpirea de 10% a facturii la curent din acest an vine numai din cauza subvenţiei acordate investitorilor în energia produsă de soare şi vânt. În următorii şapte ani, factura ni s-ar putea dubla chiar din acest motiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *