Acasă > Social > Românii plătesc facturi calculate după un curs valutar fictiv

Românii plătesc facturi calculate după un curs valutar fictiv

Leul a fost stabil pe tot parcursul anului 2014, nu au existat oscilaţii mari, cursul mediu fiind de circa 4,45 lei pentru un euro. Este o situaţie fericită, având în vedere că volatilitatea cursului de schimb se regăseşte imediat în preţuri. Teoretic. Practic, Guvernul a făcut în aşa fel încât să crească preţurile la toate produsele de pe urma cărora ar putea obţine venituri din accize. A stabilit un curs valutar care nu există, mult mai mare decât cel care este în realitate, doar ca să încaseze mai mult din accize. Pentru tot anul 2014, cursul de schimb pentru accize este de 4,738 lei/euro, conform unei Ordonanţe a Guvernului. Astfel, preţurile la tot ce înseamnă produs accizabil (carburanţi, energie electrică, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate după un curs cu 6,4% mai mare decât cel real, plătitorii fiind toţi consumatorii.

Guvernul a inventat un curs de 4,738 lei/euro pentru a aduna mai mulţi bani la bugetul anului 2014. Culmea este că pe primele şase luni, s-au încasat din accize doar 97,4% din cât a fost programat, ceea ce a dus la un minus de venituri din această zonă de 301 milioane de lei. Nici măcar cu un curs fictiv mai mare decât cel real nu a reuşit Guvernul să obţină cât şi-a propus din accize.

Cum au ajuns românii să plătească după un curs inexistent

Anul trecut în toamna, Guvernul a căutat soluţii de creştere a veniturilor la bugetul de stat până când a găsit câteva creşteri de taxe şi impozite deja existente sau a inventat unele noi. Una dintre soluţii a fost introducerea “taxei pe stâlp” de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale, taxa care se regăseşte în preţurile finale. Alta a fost inventarea unei hiper-accize, alta decât cea existentă deja, de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi.

Tot la capitolul invenţii este artificiul de calcul al accizelor la toate produsele accizabile. Prin Ordonanţa 102/2013 a fost introdus un nou procedeu de calcul al accizei pentru situaţia în care vechea metodă nu ar fi pe placul Guvernului. Nivelul accizei se stabileşte în euro, însă se plăteşte în lei. Înainte de Ordonanţă aceasta, nivelul accizelor pentru un an se calcula în funcţie de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie al anului anterior.

În fiecare an de când se plătesc accize în România a fost aşa. Până anul trecut, când Guvernul a constatat că la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. În octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au plătit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinţă pentru calculul accizei în 2014), Banca Centrală Europeană a anunţat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% faţă de raţă de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată la calculul accizelor în 2013.

Cu alte cuvinte, încasările la buget din accize ar fi putut fi mai mici în 2014 decât în 2013, dat fiind că valoarea de referinţă era mai mică. Dacă ar fi continuat regulă respectată până atunci an de an, nu ar mai fi avut încasările pe care le doreau în 2014, un an costisitor din cauza alegerilor. Aşa că Executivul a găsit o nouă formula de calcul: a hotărât că accizele trebuie calculate în funcţie de raţă inflaţiei comunicată de INS până la data de 15 septembrie. Au introdus în OG 102/2013 o prevedere care spune că valoarea accizei se determina pe baza cursului stabilit la 1 octombrie a “anului anterior anului precedent” (sic!) înmulţit cu indicele inflaţiei. Adică, pentru accizele din 2014, a fost înmulţit cursul de schimb din octombrie 2012 (4,5223) cu indicele inflaţiei din 2013 (104,77%) şi aşa a rezultat cursul de schimb de 4,7380 lei/euro care se regăseşte în facturi. De exemplu, în facturile la energie electrică (foto) se arată că acciza este calculată la un curs de 4,7380 lei/euro. Nu compania care emite factura este vinovată de apariţia acestui curs de schimb fictiv, aşa cum ar crede la prima vedere consumatorul, ci Guvernul care a inventat un asemenea curs.

Ce spunea Victor Ponta despre stabilirea accizelor în funcţie de inflaţie

În luna noiembrie 2013, înainte de aprobarea Ordonanţei 102/2013, premierul Victor Ponta şi ministrul finanţelor de atunci, Daniel Chitoiu, au organizat o conferinţă de presă pentru a prezenta noile măsuri ale Guvernului de creştere a veniturilor la bugetul de stat. Despre calcularea accizelor în funcţie de raţă inflaţiei, Ponta spunea că influenţa nu este importantă. “Că măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de raţă inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut o cotă şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenta acestora vă fi destul de mică”, spunea Ponta.

În realitate, consumatorii ajung să plătească sume importante la buget din cauza acestui curs inventat de Guvern. Se adună produs cu produs şi tot înseamnă ceva. De exemplu, la carburanţi, ponderea accizei în preţ este cam de 30%. La energia electrică nu este prea mare, cam 2% din factura, dar pentru fiecare consumator contează chiar şi atât. Accizabile mai sunt cafea, berea, alcoolul, produsele de lux, tot felul de produse energetice etc.

Guvernul Ponta a insistat foarte mult pentru majorarea veniturilor din accize. Chiar Victor Ponta spunea că este nevoie de bani pentru infrastructura, că sunt bani care trebuie să ajungă la investiţii, să se construiască autostrăzi. În realitate, banii nu au ajuns în investiţii, dovada stând cifrele de la Ministerul Finanţelor. Ultimele dintre ele arăta că investiţiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie până în iulie cu aproape o treime faţă de primele 7 luni din 2013.

Practic, s-a ajuns în situaţia în care toţi consumatorii consumatorii sunt obligaţi să plătească mai mult decât ar fi normal, fără să vadă beneficiile promise de Guvern. În cazul în care la 1 octombrie 2014, cursul de schimb va fi mai mic decât cel din octombrie 2013, Guvernul va indexa din nou acciza cu rata inflaţiei şi vom avea un nou curs de schimb fictiv.

 Sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *