vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Social > Românii vor plăti facturi mai mari la curent electric

Românii vor plăti facturi mai mari la curent electric

Facturile la curentul electric vor crește cu peste 2% în acest an, nu doar cu 0,26% cum au anunțat autoritățile.

Ajustarea anunţată de 0,26% la preţul reglementat al energiei electrice pentru consumatorii casnici nu a luat în calcul şi impactul pe care exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marea industrie îl are pentru populaţie şi firmele mici, scrie Economica.net.

Adică 75 de milioane de euro pe an, pe care toţi consumatorii de curent din România, mai puţin fabricile energointensive, vor trebui să-i acopere. În realitate, facturile vor creşte, pe medie, cu 2 – 2,1% în acest an.

Consumatorii casnici şi IMM-urile vor plăti facturi, în medie, cu 1,8% mai mari în acest an din cauza legii care exceptează de la plata certificatelor verzi marea industrie, potrivit studiului de impact aflat la dispoziţia ANRE.

La acest procent se adaugă majorarea de 0,26% deja anunţată de ANRE la sfârşitul anului trecut, provenită din liberalizarea pieţe de energie electrică pentru casnici şi majorarea tarifelor de distribuţie, ceea ce duce ca majorarea tarifului la curent din acest an să se apropie de 2% în acest an.

Prima factură în  care se va evidenţia distinct impactul legii care exceptează marea industrie de la plata certificatelor verzi este februarie, legea producând efecte de la 1 ianuarie.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *