Rompetrol, expresia reușitei în plină pandemie

  •  
  •  
  •  
  •  

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga industrie de oil&gas, pe tot lanțul său de activități – de la extracția țițeiului și până la distribuția de produse petroliere. Rompetrol, compania care administrează cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari rețele de distribuție a carburanților din țară, a avut și ea de suferit. Despre cât de provocator a fost anul 2020 pentru industria petrolieră, în general, și pentru Rompetrol, în particular, a vorbit într-un interviu însuși Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Efectele și influențele determinate de COVID19 s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produse petroliere, o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare.

Marjele negative de rafinare pot fi explicate prin scăderea accentuată a cererii de produse petroliere pe fondul masurilor adoptate in regiune, atat de carantinare, cat si a altor măsuri anti-Covid.

”Aceste evolutii s-au reflectat și în activitatea noastra, 2020 fiind unul dintre cei mai dificili ani din istoria Rompetrol. Niciodată nu ne-am mai confruntat cu marje negative de rafinare pentru atâtea luni consecutive.”, a declarat Beimbet Shayakhmetov, CEO KMG International

Cu eforturi considerabile, compania Rompetrol a reusit în 2020 să-și mențină în funcțiune activitățile de profil din România și din regiune, dar și să continue sa fie un pilon de stabilitate pentru angajați, clienți, parteneri de business, autorități locale și centrale.

”În centrul strategiei noastre din 2020, au fost angajații, atât pentru protejarea acestora și reducerea la minimum a riscului de infectare cu noul virus, cât și pentru păstrarea locurilor de muncă.”, a declarat Beimbet Shayakhmetov, CEO KMG International

În acelasi timp, Rompetrol s-a alaturat eforturilor autorităților din Romania, Bulgaria, Moldova și Georgia în limitarea și prevenirea răspândirii noului coronavirus, prin donarea de carburant pentru transportul medical de urgență, finanțarea cercetării și achiziționarea de echipamente, kituri de testare și materiale necesare pentru unități medicale. Sprijinul acordat de KMG International în lupta împotriva pandemiei de coronavirus s-a ridicat la aproximativ 1 milion USD.

”De exemplu, Grupul a achiziționat 4 paturi de terapie intensivă la finele anului trecut, acestea fiind donate către secţiile de terapie intensiva ale Spitalului Judeţean Constanţa (3 paturi cu aparatura completă pentru monitorizare şi tratament pacienţi) şi Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş Bucureşti (1 pat cu echipamentul medical aferent).” a declarat Beimbet Shayakhmetov, CEO KMG International

De asemenea, in calitate de unic producator intern de polimeri Grupul a reusit sa dezvolte un nou sortiment, vital în realizarea echipamentelor medicale de protecție. Acesta este folosit pentru stratul de mijloc al măștii, cel mai important strat pentru filtrare și protecție împotriva agenților patogeni. În prezent, Rompetrol este singurul producător din regiune care poate asigura materia primă necesară realizării echipamentelor medicale , precum măști, bonete și combinezoane, necesare în reducerea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Alte direcții majore au vizat reducerea la minimum a riscurilor de întrerupere a fluxurilor de producție și distribuție carburanti, dar și continuarea programelor de dezvoltare și digitalizare a proceselor și fluxurilor operaționale.

Grupul și-a menținut în funcțiune ambele sale rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, care au un rol vital în susținerea economiei naționale și regionale, atât prin carburanții asigurați, cât și prin produsele speciale livrate, precum bitum, polimeri, hexan.

”În plus, am continuat și dezvoltarea prezenței în sectorul de retail atât în Romania, cât și în regiune (Bulgaria, Republica Moldova, Georgia), dar și respectarea angajamentelor asumate în cadrul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.” a declarat Beimbet Shayakhmetov, CEO KMG International

În cursul anului trecut, Rompetrol a reușit să își extindă rețeaua de distribuție carburanti la nivel regional cu 46 de stații, din care 19 in Bulgaria, Georgia și Republica Moldova. În Romania, pe lângă cele 17 stații aduse în reteaua Rompetrol (stații Partener și Expres), am adaugat și alte 10 noi unități, deschise de Fondul de Investiții.

În 2021, KMG International va continua să se concentreze în jurul activelor si activităților de bază – rafinare și distribuție carburanti, dezvoltarea de noi servicii și produse adiacente, dar și în continuarea proiectelor de digitalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *