Rompetrol vă invită la a VI-a ediție a Festivalului de film kazah

  •  
  •  
  •  
  •  

KMG International susţine, de mai bine de 13 ani, proiecte care promovează cultura şi identitatea românească în Kazahstan, precum şi cultura kazahă în România prin  diverse evenimente. Festivalul de film kazah se înscrie în salba culturală pusă la dispoziția publicului din cele două țări. Ajuns la cea de-a VI-a ediție, evenimentul cinematografic este organizat în mediul virtual și prezentat de către bine-cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor prin intermediul unui podcast. 

Ambasada Republicii Kazahstan în România, în colaborare cu KMG International, prezintă publicului cinefil român trei capodopere ale cinematografiei kazahe ca parte a celei de-a șasea ediții a Festivalului de film kazah, în perioada 16 – 18 martie. Evenimentul, unul dintre cele mai mari de acest gen din Europa, este organizat exclusiv online din cauza restricțiilor pandemice, în parteneriatul deja tradițional cu Institutul Francez – Cinema Elvire Popesco.

“Anul 2021 marchează cea de a 30-a aniversare a independenței Kazahstanului. Filmele difuzate în cadrul Festivalului subliniează rădăcinile adânci ale istoriei kazahe, și sunt împărtășite cu publicul românesc pentru a celebra împreună acestă aniversare și pentru a aduce un omagiu legăturilor diplomatice bilaterale. Aceste opere de artă cinematografică ne reamintesc despre valorile noastre universale și despre devotamentul față de patrimoniul nostru național.”, a declarat E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

“Promovăm parteneriatul cultural româno-kazah prin diferite inițiative de mai mulți ani. Anul acesta, în contextul pandemiei vom fi împreună la acest eveniment în mediul online, din siguranța și confortul caselor noastre și ne vom bucura de 3 capodopere pe diferite teme – războiul, iubirea și familia. De asemenea, în continuare îi sprijinim pe cei implicați în gestionarea crizei actuale de sănătate generată de pandemie și, sperăm, că ne vom putea bucura de ediția viitoare în cinematograful Institutului Francez, partenerul nostru pe termen lung în acest minunat proiect cultural.”, a declarat Iskander Abdibaitov, Chief Officer al KMG International

Pe parcursul  celor trei zile de Festival online, vor fi difuzate filmele: “Tomiris”, “Nucul” și “Drumul spre casă”.

Pelicula surprinde aspecte din viaţa a doi tineri îndrăgostiți, dar şi a oamenilor din jurul acestora ce trăiesc într-un sat izolat. Povestea este plină de căldură sufletească, compasiune şi umor.

Filmul ”Drumul spre casă” relatează povestea unui kazah care a ales viaţa departe de ţara sa natală, dar care în cele din urmă realizează că principalul lucru în viaţa unei persoane este dragostea pentru patria şi familia sa. Lui Maksat, eroul filmului, îi place să trăiască şi să lucreze în Europa. Este microbiolog într-o companie mare şi conduce proiecte de anvergură. S-a obişnuit să-şi privească patria de la fereastra avionului, cu ocazia rarelor vizite şi călătorii de afaceri. Doar moartea bunicului său, care trăieşte izolat într-un sat îndepărtat, îi schimbă planurile.

Filmul ”Tomiris” are la bază povestea lui Herodot despre moartea regelui persan Cirus cel Mare în timpul războiului cu geţii mari, conduşi de regina stepei – legendara Tomiris. Este cea destinată să devină o luptătoare destoinică, să îndure moartea celor apropiaţi şi să unească triburile scite sub autoritatea ei.

Filmele pot fi accesate gratuit din România, după o rezervare în prealabil online pe portalul Eventbook / Cinema Elvire Popesco. În parteneriat cu rețeaua de librării Cărturești, cinefilii pot câștiga și cărți despre istoria cinematografiei printr-un concurs organizat pe paginile Rompetrol din rețelele de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *