Acasă > Externe > Rusia a prelungit contractul privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova

Rusia a prelungit contractul privind aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova

Rusia a prelungit cu un an aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, companiile Moldovagaz și Gazprom semnând joi un contract în acest sens. Contractul pentru aprovizionarea cu gaz rusesc a Republicii Moldova a fost prelungit până pe 31 decembrie 2016, a anunțat, joi, compania Moldovagaz într-un comunicat. De asemenea, a fost prelungit cu un an și acordul privind tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova pentru aprovizionarea unor țări din Balcani.

“Termenii contractelor încheiate între Gazprom și Moldovagaz sunt prelungiți prin acordul părților până la 31 decembrie 2016. În acest scop, părțile au semnat Acordurile adiționale la Contractul privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2011 și la Contractul privind condițiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova din 2011”,precizează compania din Republica Moldova.

“Prin urmare, și în anul 2016 va fi aplicată aceeași formulă europeană de stabilire a prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom în țările europene și cotațiile prețurilor la produsele petroliere. Celelalte condiții contractuale de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale vor rămâne neschimbate”, a precizat Moldovagaz.

Potrivit agenției TASS, tarifele gazelor rusești exportate în Republica Moldova vor fi revizuite trimestrial pe baza unei formule stabilite de ambele părți. În primul trimestru al anului 2015, R.Moldova importa gaz la prețul de 210,2 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *