duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Rusia a vrut să ne restituie tezaurul, statul român a refuzat!

Rusia a vrut să ne restituie tezaurul, statul român a refuzat!

Politicianul Gelu Voican Voiculescu a explicat de ce România nu a recuperat tezaurul de la Federaţia Rusă. Acesta a susținut că s-a creat o situaţie paradoxală, în care ruşii au fost de acord să restituie României tezaurul, 93,4 tone de aur, însă statul român a refuzat, în condiţiile impuse de Federaţie. După prăbuşirea comunismului, condiţiile păreau favorabile pentru reluarea discuţiilor privind recuperarea tezaurului. Ruşii au rămas, însă, la fel de obtuzi atunci când reprezentanţii României aduceau vorba de tezaur. În 2012, Consiliul Europei a cerut Moscovei să continue negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea aurului.

Iliescu și Băsescu au avut șansa , dar au ratat-o

Gelu Voican Voiculescu consideră că, în prezent, recuperarea tezaurului este îngreunată de faptul că Rusia este sub sancţiuni economice impuse de UE şi nu numai. Acesta a consideră că  România a avut şansa de a recupera tezaurul de la Rruşi, în mandatul lui Ion Iliescu şi al lui Traian Băsescu, însă statul român a refuzat condiţiile impuse de ruşi. “A existat în epoca aceea un refuz total (în mandatul lui Ion Iliescu şi al lui Traian Băsescu – n.r.), creându-se o situaţie paradoxală: Federaţia Rusă voia să restituie tezaurul, iar statul român, nu. De ce? Statul român condiţiona ca restituirea să se producă de la stat la stat, iar Federaţia Rusă accepta rezolvarea situaţiei numai pe cale privată, prevalându-se de faptul că tezaurul constituie proprietatea privată a BNR. Şi atunci, partea rusă doreşte să rezolve problema pe cale privată, cedând tezaurul, 93,4 tone de aur, unei firme private româneşti, care la rândul ei să o cesioneze BNR. Ideea era ca toată această tranzacţie să nu aibă aparenţa unui act statal. România nu a acceptat formula privată”, a explicat,  la RomâniaTV, Gelu Voican Voiculescu.

Bolşevicii s-au folosit de aurul românesc

În legătura cu soarta tezaurului românesc, ajuns captiv la Moscova în urma acaparării puterii de către bolşevici, au existat mai multe scenarii. Potrivit unor surse ruseşti, se pare că tezaurul a fost transportat la începutul revoluţiei bolşevice, în Siberia, pentru a fi în siguranţa, potrivit historia.ro. Bolşevicii îl învinovăţesc pe amiralul Colceag, comandantul armatei loiale ţarului, că a cheltuit din tezaurul României. Există suspiciunii că, de fapt, bolşevicii s-au folosit de aurul românesc pentru a finanţa grupările ilegale de comunişti de pe teritoriul României. Oficialii ruşi declară că nu mai ştiu exact unde este aurul. Totuşi, cele 12 monezi restituite în 1994 şi înregistrate în 2008, arată că Moscova cunoaşte foarte bine locul său de depozitare. Cele 12 monezi făceau parte din lăzile cu valori ale primului transport din 1916. Conform declaraţiilor BNR, locul depozitării tezaurului României este chiar în Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *