Acasă > Eveniment > S-au împlinit doi ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia

S-au împlinit doi ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia

Activiştii Greenpeace au comemorat, aseară, în Piaţa Universităţii, doi ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia. Ei au aprins două mii de lumânări pe o suprafaţă de şase metri pătraţi, în semn de protest faţă de folosirea energiei nucleare.

Activiştii au vrut să tragă un semnal de alarmă adresat oficialilor Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Ei spun că legile româneşti nu garantează compensaţii şi nu asigură despăgubiri în caz de accident nuclear.

ALEXANDRU RIZEA, organizator, a declarat că “se împlinesc doi ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, iar Greenpeace e alături de victimele care suferă și azi după acel dezastru.  Solicităm factorilor de decizie de la noi din țară să renunțe la pericolele energiei nucleare și să se orienteze spre energie regenerabilă.”

Pe 11 martie 2011, la 14.46 ora Japoniei un seism cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter zguduia Ţara Soarelui Răsare, urmat de un tsunami gigantic. Furia apei a devastat coasta pacifică de nord-est, spulberând digurile şi distrugând oraşe şi sate.

Un val de peste 14 metri înălţime întrerupea alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale centralei Fukushima provocând o topire parţială a combustibilului în trei dintre cele şase reactoare. La 12 martie o explozie se produce în reactorul 1, acoperişul clădirii se prăbuşeşte. Se instaurează o zonă de evacuare cu o rază de 20 de kilometri, care va deveni zonă interzisă. Două zile mai târziu, o explozie de hidrogen în reactorul 3 spulberă acoperişul. În ziua următoare are loc un incendiu controlat rapid la nivelul reactorului 4. Operatorul centralei, Tepco, devarsă tone de apă de mare, apoi apă dulce pentru a opri fisiunea barelor de combustibil şi pentru a umple piscinele pentru combustibilul uzat. La aproape o lună, Agenţia pentru siguranţă nucleară japoneză  ridica la nivelul maxim, 7, ca la Cernobîl, gravitatea accidentului de la Fukushima pe scara internaţională INES. Catastrofa s-a soldat, în mod oficial, cu aproape 16.000 de morţi, iar peste 2.600 de persoane au fost date dispărute, cărora li se adaugă aproximativ 2.300 de oameni decedați din cauza degradării condiţiilor de viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *