Acasă > Sport > Șah: Norvegianul Magnus Carlsen este noul campion mondial

Șah: Norvegianul Magnus Carlsen este noul campion mondial

Norvegianul Magnus Carlsen este noul campion campion mondial de șah, după ce l-a detronat pe indianul Viswanathan Anand, în meciul pentru titlul suprem, care a avut loc în orașul indian Chennai.

Norvegianul a ajuns vineri la 6,5 puncte, față de cele 3,5 puncte ale lui Anand. Carlsen, numărul unul mondial, a obținut o remiză la capătul unei a zecea partide foarte disputate, obținând astfel jumătatea de punct necesară pentru a-și adjudeca titlul mondial în dauna lui Anand, care-l deținea din 2007.

Tânărul norvegian, care va împlini 23 de ani pe 30 noiembrie, ratează de puțin titlul de cel mai tânăr campion mondial, record stabilit în 1985 de rusul Garry Kasparov, care i-a fost un timp antrenor.

Anand cedează astfel titlul pe care-l deținea din 2007, după o ultimă partidă înverșunată, care a durat 4 ore și 45 de minute.

Indianul, de 43 de ani, a recunoscut că a comis o “gafă” în această ultimă partidă și le-a cerut iertare fanilor săi, în conferința de presă ce a urmat meciului.

Carlsen a devenit cel mai tânăr număr unu mondial, când avea 19 ani. Încă înainte ca soarta meciului pentru titlul suprem să fie cunoscută, el figura pe liste celor 100 de personalități ale anului 2013, întocmită de revista americană Time.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *