Acasă > Social > Salariul minim se va stabili pe 30 decembrie 2015

Salariul minim se va stabili pe 30 decembrie 2015

2015, anul în care statul le-a crescut salariile propriilor angajaţi, îşi va pune amprenta şi asupra celui viitor. Creşterea salariilor de la stat ar putea avea efecte şi în sectorul privat. Totul depinde însă de rezultatul negocierilor privind majorarea sau îngheţarea salariului minim de la 1 ianuarie. 

În ianuarie, peste 630.000 de bugetari din administraţie, poliţie sau jandarmerie vor încasa mai mulţi bani decât în decembrie, ca urmare a majorării lefurilor cu 10% pe final de an. Creşterea lefurilor la stat ar putea avea efecte şi în privat.

„Prin majorarea de 10%, salariul minim automat a crescut, ajungând la ora la care stăm de vorbă, dacă nu mă înșală memoria și calculele, la 1.155 lei. Problema pe care o avem este diferența care există actualmente între salariul minim din mediul economic și salariul minim care a rezultat ca urmare a aplicării acestui procent de 10%.”, a spus, pentru Digi24, ministrul Muncii, Claudia Costea.

1,3 milioane de români care lucrează în mediul privat şi în companiile în care statul este acţionar au, în acte, salariul minim pe economie, potrivit sindicatelor. Aceştia vor afla dacă le cresc şi lor lefurile pe 30 decembrie, la ultima şedinţe de Guvern din acest an.

Între timp, Ministerul Economiei îi întreabă pe patroni dacă sunt de acord cu majorarea salariului minim şi în mediul privat, şi dacă vor mai face angajările pe care le aveau în plan sau vor da oameni afară. Potrivit unui studiu realizat la începutul acestei luni, 4 din 10 patroni români au declarat că vor să facă angajări şi aproape 60% dintre ei spuneau că vor să crească uşor salariile angajaţilor.

Comisia de Prognoză estimează pentru 2016 o creştere cu aproape 3,5% a numărului de angajaţi, până la aproape 4,8 milioane de persoane. O astfel de estimare ar putea rămâne doar pe hârtie dacă o eventuală creştere a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie va determina mediul privat să amâne planurile de noi angajări.

Aceeaşi Comisie de Prognoză estimează că anul viitor şi salariul mediu net va creşte cu 7%, până la 1.950 de lei.

Sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *