sâmbătă, 8 august 2020
Acasă > Sanatate > Sănătatea plămânilor în sezonul rece

Sănătatea plămânilor în sezonul rece

Bronşita, traheita, rinita, laringita, pneumonia şi bronhopneumonia sunt cele mai frecvente boli respiratorii care se declanşează în timpul iernii.

Ele apar ca urmare a expunerii la aerul rece, a scăderii imunităţii organismului, a tratamentului incorect sau insuficient, ca urmare a unei viroze care se suprainfectează, dar şi din cauza creşterii sarcinii microbiene din spaţiile închise, puţin ventilate, în care trăim.

De asemenea, în timpul iernii, se pot declanşa sau agrava diverse forme de alergie la acarieni şi la mucegaiuri, de tipul rinitei sau astmului alergic. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oamenii petrec tot mai mult timp în spaţii închise, neaerisite şi neigienizate corespunzător, în care nivelul de umiditate este crescut.

Rolul plămânilor

Plămânii sunt părţi ale sistemului respirator, localizaţi în interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmei. Sunt organe complexe, de consistenţă spongioasă cu ţesut elastic, care au rolul de a inspira şi expira dioxidul de carbon. În timpul respiraţiei, oxigenul intră în organism, fiind distribuit la nivelul plămânilor prin sistemul numit arbore bronşic, format din bronhii şi bronhiole – ramuri care descresc în diametru. Arborele bronşic transportă oxigenul în alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat în sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sânge la nivelul plămânilor pentru a fi expirat.

Aportul de oxigen şi alimentarea ţesuturilor cu sânge este necesară pentru funcţionarea tuturor celulelor din corp. Eliminarea dioxidului de carbon este importantă pentru menţinerea unui PH optim al sângelui, caracteristică a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului.

Având în vedere că aerul pe care îl respirăm conţine multe substanţe din mediul înconjurător (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substanţe chimice volatile etc.), plămânii trebuie să îşi menţină activ sistemul de apărare împotriva acestor invadatori cu potenţial toxic. Acest ansamblu de susţinere al plămânilor include celule ale sistemului imunitar şi secreţie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plămâni.

Cine se îmbolnăveşte?

Cele mai vulnerabile persoane în faţa unei astfel de probleme sunt cele cu o boală pulmonară preexistenta şi cele care au o imunitate scăzută a organismului: bolnavii de diabet, cei cu boli imune sau cei care au obiceiuri de viaţă nesănătoase, mai exact consumatorii de alcool şi fumătorii.

Expuse bolilor pulmonare sunt şi persoanele care vin în contact cu mulţi oameni, cum ar fi cei care lucrează cu publicul (funcţionari, profesori, medici, vânzători) sau în colectivităţi, precum şi persoanele care trăiesc sau muncesc în spaţii insalubre (reci, umede, cu igrasie, neventilate şi în care se fumează). Nu în ultimul rând, vulnerabili la bolile respiratorii sunt copiii, femeile gravide şi vârstnicii.

Testul de spirometrie

Atunci când obosiţi la efort nu daţi vina pe vârstă, greutate sau aerul poluat pe care îl respiraţi. De cele mai multe ori, vinovat de gâfâială este de fapt fumul de ţigară care afectează plămânii. Un alt motiv poate fi şi astmul, care afectează 4%-6% dintre români.

Tusea cu expectoraţii care se manifestă în special dimineaţa sau cea care durează mai mult de şase săptămâni, respiraţia şuierătoare sau senzaţia de sufocare care apare în timpul somnului sunt semne care ar trebui să vă îndemne să faceţi o spirometrie, testul care evaluează sănătatea plămânilor. Şi oboseala “din nimic” poate fi un semn că plămânii au nevoie de îngrijire.

Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie vă poate fi de ajutor. Mulţi fumători care au probleme de respiraţie aleg ca primă soluţie de investigaţie testele radiologice, însă specialiştii avertizează că spirometria este mult mai utilă. Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu se văd decât modificări anatomice când sunt destul de importante. În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu.

De regulă, testul de spirometrie se face în cabinetele de pneumologie şi nu costă nimic dacă aduceţi un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Măsuri de prevenire

Pentru a evita declanşarea sau agravarea unei boli pulmonare se recomandă vaccinarea antigripală, aceasta reducând riscul de contractare a unei viroze respiratorii severe. De asemenea, este indicată aerisirea încăperilor cât mai des posibil cu putinţă, precum şi curăţirea temeinică a acestora. O altă măsură extrem de importantă este interzicerea fumatului în spaţii închise.

Persoanele care suferă de o alergie sau o boală cronică trebuie să respecte cu stricteţe recomandările şi tratamentul prescris de medic. Este recomandat şi să se evite contactul cu persoanele care prezintă simptome de infecţie respiratorie (strănută, tuşesc, expectorează sau le curge nasul), să se adopte o alimentaţie cât mai sănătoasă, iar cei care lucrează cu publicul să poarte măşti de protecţie.

Detoxifierea plămânilor

Dietele de curăţare a organismului de toxine sunt menite să prevină şi îmbolnăvirea plămânilor. Ele sunt recomandate cu precădere fumătorilor şi celor care muncesc sau petrec mai mult timp în mediul toxic, în aer viciat, dar şi tuturor acelor care ţin la sănătatea lor. Principiile unei asemenea diete se bazează pe consumul de fructe, legume şi zarzavaturi, cereale integrale, surse de proteine fără grăsimi, cât mai multă apă plată, limonadă şi ceaiuri îndulcite cu miere, băuturi neacidulate. Pentru că dieta să-şi atingă scopul, este recomandat să se evite pe parcursul ei consumul de cofeină, alcool, carne grasă, dulciuri rafinate, maioneza, sosurile, prăjelile, băuturile acidulate. Se mai pot consuma: pâine integrală, de secară, cu tărâţe, iar ca gustări – fructe proaspete sau uscate, seminţe, migdale.

Sursa:   www.citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *