Scafandrii de luptă EOD, la Exercițiul „Ariadne 23”

Foto: Sorin Aniței

Forțele Navale Române participă, până pe 17 martie, la Exercițiul multinațional „Ariadne 23”, organizat de partenerii eleni, în raioanele maritime din zona Insulei Creta, Grecia.

Obiectivul principal al exercițiului urmărește consolidarea interoperabilității între structurile NATO cu responsabilități în domeniul luptei contra dispozitivelor explozive (EOD – Explosive Ordnance Disposal).

Din partea României, participă doi ofițeri de stat major în structura de conducere a exercițiului și un detașament de scafandri de luptă EOD, format din 12 militari de la Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat”.
Programul exercițiului „Ariadne 23” a debutat cu desfășurarea unor grupuri de lucru cu discuții și prezentări pe linie de planificare, executare și siguranță a activităților de scufundare, după care a continuat cu aplicarea tacticilor și procedurilor operaționale EOD de căutare, descoperire și identificare a contactelor subacvatice, de intervenție la o mină în derivă și de inserție aeriană a scafandrilor. Secvențele de instruire întrunită se desfășoară în baza de antrenament din Chania, Creta, precum și în raioanele maritime din proximitatea insulei grecești.
Prin participarea constantă a Forțelor Navale Române la Exercițiul multinațional „Ariadne”, organizat de Grecia, țara noastră contribuie la perfecționarea domeniului scafandreriei și luptei contra minelor, în comun cu partenerii străini, aspect care consolidează capacitatea de reacție și intervenție în zonele de responsabilitate din flancul sud-estic al NATO.

Sursa: Fortele Navale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *