Acasă > Economie > Schimbari aduse Noul Cod Fiscal din 2016

Schimbari aduse Noul Cod Fiscal din 2016

Potrivit noului cod fiscal companiile vor plăti aceleaşi impozite, dar persoanele fizice care au activitaţi independente sau profesii liberale vor suporta biruri noi. De la 1 ianuarie cota TVA va fi de 20%. Sunt și cazuri în care se aplică cote reduse cum ar fi cea de 9 % pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant și catering sau  5% pentru cărți, manuale școlare, reviste și pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, târguri sau expoziții.

La impozitul pe venitul persoanei fizice se modifică reducerile personale, în cazul celor care au un venit brut lunar de până la 1500 de lei. După depăşirea acestei sume până la 3000 de lei, deducerile personale se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Cât privește obligațiile persoanelor fizice autorizate, se introduce o contribuție individuală la pensii de 10,5% din venitul net realizat. Baza de calcul a contribuției la pensii este decisă de persoana fizică și nu poate să fie mai mică decât 35% din salariul mediu pe economie.

În cazul impozitelor pe clădiri va fi o creștere de cel puțin 6,95 %, prin majorarea valorii de referință aferentă unui metru pătrat de construcție.

Nivelul accizelor va fi la fel pentru aceleași produse din 2015. De asemenea, s-a eliminat acciza nearmonizată de lux pentru iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 3.000 cmc sau confecții din blănuri.

Pentru fumători avem vești proaste. Lichidul cu nicotină din țigareta electronică și tutunul pentru țigări rămân însă produse  accizabile.

MODIFICAREA DEDUCERILOR PERSONALE

– pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 300 lei;
– pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 400 lei;
-pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 500 lei;
-pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 600 lei;
– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 800 lei.

NIVELUL ACCIZELOR
– benzina fără plumb: 2035,40 lei pentru 1.000 litri, respectiv 2.03 bani/litru.
– alcool etilic: 3306,98 lei/ hl alcool

Sursa: ziuaconstanta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *