Acasă > Comunicate > Scoala „Grigore Moisil” Navodari va utiliza surse alternative de energie, respectiv panouri fotovoltaice, pentru asigurarea iluminatului propriu

Scoala „Grigore Moisil” Navodari va utiliza surse alternative de energie, respectiv panouri fotovoltaice, pentru asigurarea iluminatului propriu

In primavara acestui an, Scoala „Grigore Moisil” din Navodari (care detine titlul obtinut la nivel national de „scoala eco”), a initiat un proiect in domeniul protectiei mediului privind realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice, care va reduce costurile institutiei referitoare la facturile de energie electrica.

Finantarea proiectului a fost obtinuta prin castigarea unui concurs national de proiecte initiat de Grupul Rompetrol, care se refera la protectia mediului si imbunatatirea starii de sanatate publica a comunitatilor, Navodariul clasandu-se pe primul loc intre cele 16 proiecte selectate si 270 depuse.

Ca de fiecare data, Primaria Orasului Navodari prin primarul sau, domnul Matei Nicolae, a manifestat preocupare si grija fata de imbunatatirea conditiilor locale de invatamant, astfel ca si-a oferit sprijinul si in derularea proiectului „Lumina pentru un viitor verde”, alaturi de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucuresti – cel de-al doilea partener in proiect.

Startul implementarii proiectului s-a dat pe 1 octombrie 2013, Scoala „Grigore Moisil” avand la dispozitie trei luni de activitate, cat si suma de 45.000 lei.

Sistemul fotovoltaic va avea o putere instalata in panouri de 5 kWp, fiind alcatuit din 20 panouri fotovoltaice ce vor fi montate pe acoperisul scolii,  asigurandu-se, partial, iluminatul scolii pe intreaga perioada a anului. Sumele economisite in acest fel vor fi redirectionate catre alte activitati scolare, cum ar fi: premierea elevilor merituosi, sustinerea materiala a elevilor capabili de performanta, dar cu posibilitati financiare reduse, cat si actiuni de prevenire a abandonului scolar.

Pe langa montarea acestui sistem de energie alternativa, proiectul isi propune sa desfasoare si o serie de activitati de informare si constientizare a elevilor, dar si a comunitatii locale, in ceea ce priveste beneficiile inlocuirii energiei clasice cu energia solara, nepoluanta. Printre acestea se remarca dezbaterea ce va avea loc in data de 8 noiembrie  „Ziua Internationala a Zonelor Urbane”, in timpul careia elevi ai scolii, organizati in doua echipe, vor analiza conflictul intre urbanizare si ecologie, aducand argumente pro si contra, si vor propune solutii de protejare a mediului urban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *