Școlile profesionale, asaltate de elevii tulceni

Școlile profesionale reprezintă o primă opțiune pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Elevii tulceni nu mai vor la liceu, ci direct la muncă. În acest sens, Inspectoratul Şcolar Tulcea a centralizat situaţia înscrierilor în cadrul şcolilor profesionale din judeţ. Potrivit primelor evaluări, numărul elevilor este relativ mare.

„Sunt foarte mulți copii care s-au înscris la școlile profesionale. Este vorba și de banii pe care îi acordă statul acestor copii, dar este vorba și de convingerea lor și a părinților că a avea o meserie este foarte important. Au început să gândească foarte practic, pragmatic, și că este foarte bine să ai o meserie în mână și nu neapărat o diplomă”, a declarat inspectorul general al ISJ Tulcea, Dumitru Damian.

Cele mai solicitate domenii sunt mecanică, electricieni şi construcții. În cadrul unor şcoli profesionale sunt organizate probe de admitere, din cauză că numărul de elevi înscrişi a fost dublu faţă de numărul de locuri aprobat.

„Acolo unde au fost mai multe cereri decât numărul de locuri, s-au organizat anumite probe de selecție, însă vom vedea. După ce va avea loc examenul de Evaluare Națională și după ce vor vedea ce medii au, își vor completa fișele de înscriere și, în funcție de medii, vor fi admiși la un liceu sau altul,  caz în care este posibil ca unii să renunțe la locurile de la școala profesională”, a mai adăugat inspectorul general al ISJ Tulcea, Dumitru Damian.

Elevii şcolilor profesionale vor beneficia de o indemnizaţie lunară de 400 de lei. La Tulcea sunt disponibile pentru anul școlar viitor 336 de locuri în clase profesionale, cu o durată de trei ani.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *