Administraţia Naţională “Apele Române” anunță că specialiștii continuă monitorizarea fenomenului de secetă și iau măsurile necesare în direcția păstrării rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare.
Precipitațiile din ultima perioadă și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere, acesta fiind astăzi peste 70%.
În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, până la valoarea de 1.950 mc/s, mai puţin de jumătate din media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat, Tr. Măgurele – Zimnicea şi Isaccea – Tulcea, staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Olteniţa şi la Galaţi, respectiv în scădere pe sectorul Călăraşi – Brăila.
Totodată, la staţia hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcţionarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,59 metri (59 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare). Aceasta valoare se va menţine şi va creşte până la un metru, ceea ce va permite funcţionarea ambelor grupuri.
Sursa: Apele Române