Se refac rezervele de apă. A crescut coeficientul de umplere, în principalele lacuri de acumulare

Administraţia Naţională “Apele Române” anunță că specialiștii continuă monitorizarea fenomenului de secetă și iau măsurile necesare în direcția păstrării rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare.

Precipitațiile din ultima perioadă și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere, acesta fiind astăzi peste 70%.

Volumul disponibil în principalele 40 de lacuri este de 3,14 miliarde de metri cubi, în creștere față de luna august (3,04 miliarde de metri cubi).
”Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toţi beneficiarii din localităţile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Estimăm că, la sfârşitul lunii septembrie, în cele 40 de lacuri de acumulare, cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%. Administraţia Naţională “Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă în direcţia economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitaţi de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia de pe Dunăre, debitul fluviului la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, până la valoarea de 1.950 mc/s, mai puţin de jumătate din media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat, Tr. Măgurele – Zimnicea şi Isaccea – Tulcea, staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Olteniţa şi la Galaţi, respectiv în scădere pe sectorul Călăraşi – Brăila.

Totodată, la staţia hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcţionarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,59 metri (59 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare). Aceasta valoare se va menţine şi va creşte până la un metru, ceea ce va permite funcţionarea ambelor grupuri.

Sursa: Apele Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *