marți, 11 august 2020
Acasă > Economie > Se scumpesc gazele naturale

Se scumpesc gazele naturale

gazeDe la 1 aprilie, consumatorii casnici vor plăti mai mult pentru gazele naturale.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, a declarat, astăzi, că scumpirea va fi de 5-6 procente.

“De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 , care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol natural”, a spus Havrileț.

Șeful ANRE a apreciat că populația este protejată în fața unor fluctuații majore a prețurilor pe piața liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziția gazelor destinate consumului casnic.

“ANRE a stabilit o metodologie potrivit căreia achiziția gazelor pentru populație să se facă pentru un an de zile pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie — aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt atașați acestei pieței vor cumpăra gaze la prețul de acum pentru un an întreg. Aceasta înseamnă că consumatorul casnic este protejat împotriva unei creșteri neașteptate de preț”, a menționat Niculae Havrileț.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *