Secretarul general Tudorel Calapod, printre cei luaţi în discuţie la solicitarea Monicăi Macovei?!

Secretarul general al PDL Constanţa, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată în dosarul depozitului de deşeuri de la Năvodari, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi fals intelectual, prevăzută de art. 289 din Codul penal, alături de cetăţeanul italian Roberto Vincentelli, acuzat de dare de mită.

Codul Etic al PDL dă posibilitatea conducerii partidului sau Comisiei de Statut, Etică şi Litigii să decidă suspendarea din partid a unei persoane care a fost trimisă în judecată pentru o cauză penală, dar şi în cazul existenţei unor indicii solide privind comiterea unei infracţiuni.
Pentru un membru PDL care este condamnat penal pentru comiterea unor fapte săvârşite cu intenţie sau pentru un colaborator sau lucrător al Securităţii a cărui calitate a fost astfel stabilită de către instanţă sancţiunea este excluderea automată din partid. „Pentru trimiterea în judecată se ia decizia suspendării din partid, dar nu în mod automat, ci de către Biroul Permanent sau de Comisia de Etică. O altă sancţiune este retragerea sprijinului politic pentru funcţiile publice în care persoana respectivă a fost susţinută de către partid, suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru de partid, a unor drepturi sau suspendarea din funcţiile deţinute în instituţii publice”, a declarat la RTv Monica Macovei, vicepreşedinte al PDL, precizând: „Am trimis Comisiei de Etică acum circa două săptămâni o listă cu cei trimişi în judecată, folosind tot informaţiile publice, şi cred că sunt în număr de 20. În orice caz, toţi aceştia trebuie verificaţi de Comisia de Etică”, spune liderul PDL. Surse din cadrul Comisiei de Etică de la nivel naţional au confirmat că lista celor 20 de pedelişti reclamaţi de Macovei cuprinde nume din toate organizaţiile partidului, aşa cum au fost ele oglindite de presă.

De ce a fost trimis în judecată Calapod

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus în luna septembrie trimiterea în judecată a fostului primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod. El este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi de fals intelectual.
Potrivit anchetatorilor, inculpatul Calapod, fost primar al oraşului Năvodari în perioada 2004 – 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a creat un avantaj nelegal SC Ecological Center SA Năvodari, reprezentată de coinculpaţii Roberto Vincentelli şi Manuela Ştefania Marinescu, astfel că societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari. „În concret, s-a constatat că inculpatul a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri şi a fost astfel înfrântă voinţa comunităţii locale din Năvodari, care se opunea acestui proiect şi care prin referendum se pronunţase expres împotriva depozitului de deşeuri periculoase”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Calapod nu a putut fi contactat pentru a comenta subiectul.

Membrii PDL trimişi în judecată vor putea fi suspendaţi din partid

În momentul trimiterii în judecată, secretarul general al PDL Constanţa, Tudorel Calapod, a beneficiat de sprijinul total al colegilor. În acel moment, septembrie 2011, Codul Etic nu funcţiona însă la nivelul partidului. Preşedintele organizaţiei, Gigi Chiru, declara atunci: „Sunt convins că secretarul general al organizaţiei îşi va rezolva problemele şi va întoarce deficitul de imagine în favoarea sa în foarte scurt timp”. Mai mult, un democrat-liberal va putea fi sancţionat chiar şi în cazul în care nu se ajunge la reţinere sau urmărire penală, dacă există indicii temeinice, ce pot fi semnalate chiar şi de către presă, pentru comiterea unor fapte penale grave ce afectează credibilitatea partidului şi obiectivele sale majore. Sancţiunea pleacă de la avertisment, până la excludere. „În asemenea situaţii, nu m-aş orienta spre avertisment, ci spre o suspendare sau o retragere a sprijinului politic”, a opinat Macovei. Astfel, şi democrat-liberalii George Măndilă şi Stere Sponte ar putea ajunge în atenţia Comisiei de Etică a PDL, cel puţin în plan judeţean. Abateri de la etica partidului sunt considerate şi activitatea în folosul altui partid sau transmiterea de documente, hotărâri şi discuţii confidenţiale adversarilor politici, de natură să afecteze obiectivele asumate de partid, sau cumpărarea/ tentativa de a cumpăra voturi, influenţarea sau tentativa de a influenţa intenţia de vot prin promisiunea de bunuri sau câştiguri de orice altă natură.

Maxim: „În locul lui Calapod, m-aş autosuspenda”

Alexandru Maxim, preşedintele Comisiei de Statut, Etică, Litigii şi Integritate Morală de la nivel judeţean, susţine că aşteptă o reacţie a Biroului Permanent judeţean în cazul Calapod, dacă acest lucru se va impune. Maxim s-a scuzat: „BPJ are cel mai greu cuvânt în cazul Calapod. Eu pot să spun că, dacă aş fi în locul său, m-aş autosuspenda până la pronunţarea instanţei”.

Mircea Banias, suspendat din PDL doar după trimiterea în judecată

Conducerea PDL ar putea lua în discuţie şi situaţia senatorului Mircea Banias pentru prejudiciile de imagine pe care le-a produs partidului scandalul în care acesta este implicat. Deşi Monica Macovei şi Theodor Paleologu au susţinut încă de la începerea scandalului luarea unei decizii rapide în cazul Banias, în final s-a decis ca o eventuală suspendare a acestuia să aibă loc abia după trimiterea în judecată. Membru marcant al PDL Constanţa şi senator în Parlamentul Romaniei, iar în paralel acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de aderare la un grup infracţional organizaţional, trafic de influenţă şi instigare la delapidare în dosarul Portul, Banias nu a fost citat nici la acest moment la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală. Context în care nu se ştie dacă Banias va fi trimis în judecată sau dacă se va adopta o rezoluţie de scoatere de sub urmărirea penală în ceea ce-l priveşte.

Comisia de Etică din PDL a început anchetarea funcţionarilor de rang înalt ai PDL

Vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, a mai declarat că s-a făcut o comisie la nivelul Biroului Permanent Naţional (BPN) şi au fost audiate şi intervievate circa 50 de persoane din rândurile secretarilor de stat şi şefilor de agenţii. „Nu ne-am întâlnit la nivelul Comisiei de Etică pentru a lua o decizie, dar, personal, am trimis premierului şi colegilor mei propunerile mele. Propuneri despre persoanele care nu sunt potrivite din punct de vedere profesional sau din punctul de vedere al integrităţii pentru a ocupa funcţiile deţinute în acest moment. Ar fi vorba de cel puţin 10 persoane”, a precizat Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *