Acasă > Eveniment > Securitatea apei și a populației

Securitatea apei și a populației

Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța a marcat zece ani de la aderarea României la N.A.T.O.

La zece ani de la aderarea României la N.A.T.O , S.C RAJA S.A în colaborare cu Ascociația Română a Apei și Academia Română, au organizat un simpozion științific, în care a fost prezentat profilul României și s-a pus în discuţie starea infrastructurii. Țara noastră a demonstrat în ultimii zece ani , prin implicarea forțelor armate și a ministerului apărării naționale, că este un aliat de top și un important furnizor  de securitate.

“Prin prestațiile din acești 10 ani, de când este membru al NATO, România a dobândit cel mai bun sistem de securitate. Niciodată în istoria modernă a României, ea nu s-a bucurat niciodată de un astfel de sistem de securitate,de o alianță care să îi garanteze suveranitatea, independența și siguranța frontierelor, așa cum este alianța nord-atlantică ”, a afirmat general în rezervă Nicolae Spiroiu, profesor universitar dr.

“Un element extrem de important a fost acela al utilizării capabilităților militare din cadrul bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, de către forțele americane înainte de aderarea României la NATO, atunci când ele s-au desfășurat în Irak. După aceea, și această bază a fost utilizată ca o bază avansată de către trupele americane, inclusiv pentru pregătirea și rotația militarilor din teatrele de operațiuni”, a susținut Sorin Encuțescu, consilier al primului-ministru pe probleme de securitate

În cadrul simpozionului de la Constanța a fost lansată în premieră și tema privind Managementul Infrastructurilor critice și gestiunea în condiții de criză a serviciilor de alimentare cu apă potabilă. Orașul de la malul mării nu a găzduit întâmplător un eveniment de o asemenea factură, ci datorită faptului că S.C RAJA S.A este una dintre puţinele instituții din țară care au elaborate anual programe anti-criză, iar în județ este prezentă  cea mai consistentă și puternică unitate militară N.A.TO.

„În ultimul timp, în ansamblul conceptului despre securitatea națională, se discută foarte mult despre securitatea alimentară și despre securitatea în domeniul apei. Sistemele de alimentare cu apă fac parte din ceea ce noi numim infrastructuri critice. În România există un cadru legislativ și un cadru instituțional consacrat protecției infrastructurilor critice, iar acest domeniu al alimentării cu apă ocupă un loc deosebit de important”, a mai spus Sorin Encuțescu, consilierul primului-ministru.

„A fost o activitate pregătită de mai multe organizații, de mai multe instituții și cred că ar trebui făcută în cât mai multe locuri din România, pentru ca aceste probleme să fie cunoscute de către toată lumea”, a concluzionat Felix Stroe, director general al SC RAJA SA Constanța.

2014 este un an semnificativ pentru România împlinid 10 ani de la aderarea în N.A.T.O și două zeci de ani de la semnarea parteneriatului pentru pace .

Redactor: Ana-Maria Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *