marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Politica > Senatorul Chiru aşteaptă răspuns de la ministrul Vosganian

Senatorul Chiru aşteaptă răspuns de la ministrul Vosganian

Senatorul PDL Christian Gigi Chiru a adresat o întrebare ministrului Economiei, Varujan Vosganian, având tema: ,,Suma repartizată judeţului Constanţa în urma majorării redevenţelor”. Redăm în continuare textul integral al documentului:

,,Stimate domnule Ministru,
Guvernul susţine ideea de majorare a redevenţelor, inclusiv pentru companiile din domeniul petrolului, gazelor naturale şi energetic. Aşa cum am precizat în numeroase rânduri, taxarea companiilor care folosesc resursele naturale din anumite zone ale României ar trebui să aducă avantaje locuitorilor din acele zone. Spre exemplu, judeţul Constanţa deţine importante resurse naturale şi are un imens potenţial, fiind zona în care urmează să se dezvolte numeroase activităţi de exploatare a resurselor şi a parcurilor eoliene. De altfel, investitorii în acest domeniu beneficiază de ani buni de resursele judeţului Constanţa şi au venituri considerabile. Este adevărat, locurile de muncă pe care aceste companii le oferă locuitorilor judeţului sunt foarte importante, însă consider că judeţul ar trebui să primească mai mult de pe urma exploatării resurselor sale naturale pentru că trăiesc întru-un mediu afectat din cauza activităţii acestora. Aşa cum bine se ştie, constănţenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. De asemenea, consider că este binecunoscută problema taxei de habitat de 10 lei pe lună de cap de locuitor pe care locuitorii Constanţei trebuie să o plătească. Există totodată probleme în ceea ce priveşte încălzirea în mai multe zone din judeţ, cum ar fi oraşul Mangalia. Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog domnule ministru să-mi răspundeţi la următoarea întrebare:
Înţelegeţi să fiţi solidar cu locuitorii judeţului Constanţa, care sunt afectaţi de activităţile companiilor energetice, respectiv, sunteţi de acord să alocaţi o cotă parte din redevenţele încasate în urma activităţilor desfăşurate în judeţul Constanţa şi în zona economică a Mării Negre (pe modelul statului Alaska, Emiratele Arabe Unite şi a unor state din Europa), pentru acoperirea costurilor ocazionate de încălzirea pe timpul iernii?
În eventualitatea unui răspuns pozitiv, care este valoarea sumei alocate fiecărui locuitor al judeţului Constanţa?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *