sâmbătă, ianuarie 25, 2020
Acasă > Comunicate > Sentimentul de securitate personală este condiţia de bază a calităţii vieţii

Sentimentul de securitate personală este condiţia de bază a calităţii vieţii

Prevenirea criminalităţii minorilor devine un imperativ al acestei perioade pentru Poliţia Română, în care obiectivele principale sunt ordinea şi liniştea socială, consolidarea mecanismelor de respectare şi aplicare a legilor, formarea şi solidarizarea publicului la acţiunile preventive, supravegherea şi evaluarea riscurilor în timp şi spaţiu.

Prevenirea delincvenţei juvenile cuprinde acţiuni colective necoercitive asupra cauzelor comiterii infracţiunilor.

În ultimii ani, două modalităţi au fost utilizate cu preponderenţă, în conformitate cu normele europene.

 Prima este prevenirea socială, care, apelând la educaţie, prin intermediul instituţiilor şi specialiştilor, împiedică evoluţia indivizilor spre inadaptare şi  acţiuni antisociale.

A doua, este prevenirea situaţională, ce urmăreşte protejarea persoanelor şi a bunurilor cu ajutorul poliţiştilor şi experţilor în domeniu care stabilesc măsuri eficiente, instruiesc cetăţenii, aplică măsurile legale.

Doar prevenirea socială este eficientă pe termen lung, acţionând asupra tinerilor inadaptaţi în contextele sociale în care trăiesc, respectiv familie, şcoală, grup de prieteni, cartier, localitate.

În acest sens, acţiunile preventive au o dublă  orientare, pe de o parte, spre factorii ce anticipează o dezvoltare inadecvată a persoanei şi a familiei sale, iar pe de altă parte, spre comunitatea în care aceştia trăiesc.

Prevenirea socială dezvoltă programe de eliminare a carenţelor parentale, de creare a condiţiilor pentru o bună evoluţie intelectuală şi morală a familiei, de îmbogăţire a mediului educativ în care trăiesc minorii (pre) delincvenţi.

 A te purta civilizat, a nu ţipa, a-ţi controla violenţa, a respecta regulile sociale şi morale,  a comunica cu părinţii atunci când sunt probleme şi nu numai, a-ţi impune să fii bun cu cei din jur, a-ţi oferi ajutorul, a face faţă fricii, a-i preţui pe cei apropiaţi, sunt lucruri la îndemâna oricui.

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanţa, în vederea prevenirii victimizării minorilor  cât şi a prevenirii  delincvenţei juvenile vă recomandă:

  Fiţi atenţi cînd vă alegeţi prietenii. Evitaţi compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi şi anunţaţi părinţii ori de câte ori plecaţi de acasă şi mai ales unde  şi cu cine !

   Nu cedaţi tentaţiei de a consuma substanţe cu efect halucinogen. Spuneţi NU în faţa celor care încearcă să vă convingă să trăiţi măcar o dată efectul halucinogen al acestora.

   Nu încercaţi să rezolvaţi singuri un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta : părinţi, profesori, poliţişti.

 • A fi puternic, nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur ! Alegeţi şcoala,  prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vă doriţi !

  Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate sau pe culoarea verde a semaforului! Şi nu vă plimbaţi cu bicicletele sau rolele decât în spaţiile special amenajate pentru acestea!

Mare atenţie la socializarea pe internet! În spatele unui profil frumos  se pot ascunde intenţii periculoase!

 Dacă sunteţi victima unei întâmplări nefericite, ANUNŢAŢI POLIŢIA ! ( : 112

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *