duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Ultima ora > Serele, solariile și culturile au trecut bine de iarnă

Serele, solariile și culturile au trecut bine de iarnă

Serele și solariile tulcene au scăpat cu bine de ninsorile și viscolul din aceste săptămâni, iar culturile agricole au fost salvate de cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut în județ. Grâul, orzul sau rapița se află, la ora actuală, într-o stare de vegetație normală. Reprezentanții Direcției Agricole Tulcea, sunt siguri că vor avea un an agricol profitabil.

Județul Tulcea a scăpat cu bine și de codul roșu și de codul galben de ninsoare și viscol. Și nu vorbim doar de drumuri și gospodării, ci de serele și solariile din județ. De exemplu în comunele Sarichioi, Luncavița și Văcăreni, solariile acoperă aproximativ 500 de hectare. Marele avantaj al acestor zone este acela că sistemul de irigaţii a fost păstrat funcţional în ultimele două decenii și a fost și modernizat. În aceste solarii sunt cultivate roșii, castraveți și ardei, iar piețele de desfacere sunt în orașele Tulcea, Babadag, Brăila și Galați.

„ Pe bugetul pentre anul în curs nu am prevăzut astfel de investiţii, dar luăm în calcul ca în cursul anului viitor să demarăm şi noi procedurile pentru astfel de solarii. Trebuie să cântărim foarte bine sumele pe care le putem utiliza pentru un program de acest gen, dar şi zonele alese: vorbim aici despre spaţii bune pentru legumicultură, zona Sabangia, Sarichioi, Murighiol sau de la I.C. Brătianu până spre Luncaviţa, Isaccea“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

În derulare există la ora actuală un proiect la Sarichioi. Este vorba de construcția unui Centru de prelucrare a Legumelor și Fructelor. Lucrările vor începe luna viitoare, iar bugetul alocate este de aproximativ 500 de mii de euro.

Zăpada din ultimele zile a făcut un bine și pentru culturile agricole.

„La ora actuală, culturile de toamnă de grâu, orz sau rapiță, înființate anul trecut, se află într-o stare de vegetație normală, însă este prea devreme să ne pronunțăm cum va fi acest an agricol. Zăpada căzută reface în primul rând deficitul de apă din sol, în al doilea rând, plapuma de zăpadă așternută acum două săptămâni pro­tejează de îngheț culturile înființate toamna trecută”, a declarat Georgeta Niţă, directorul Direcţiei Agricole Tulcea.

În judeţul Tulcea, suprafața însămânțată în toamna anului trecut este de apro­ximativ 116 mii de hectare, cele mai mari suprafețe fiind cultivate cu grâu și secară.

R Denisa Stoenescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *