Șezlongurile ocupă plaja nouă? Poți suna la ANPC!

Amplasarea şezlongurilor lângă malul apei, pe plajele nou construite, este ilegală, au anunţat inspectorii ANPC, chiar dacă, la prima vedere, responsabilii cu administrarea plajelor par să ţină partea comercianţilor.

Cu fonduri europene, 170 milioane de euro, mai multe plaje din Eforie, Constanţa şi Mamaia au fost extinse cu până la 100 de metri lăţime, teritoriul României crescând ca urmare a acestei înnisipări cu 42 de hectare.

Potrivit proiectului european, timp de 5 ani nu ai voie să scoți profit de pe plajele noi. Asta este situația, plajele noi nu se vor scoate la licitație la fel precum celelalte care nu sunt închiriate. Plajele noi vor fi ecologizate de Administrația Bazinală de Apă, însă nu vor fi date în administrarea unor operatori economici”, declara în primăvara acestui an purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.

Cu toate acestea, autorităţile şi agenţii economici încalcă legea flagrant şi riscă să oblige statul să dea cele peste 170 de milioane de euro înapoi Uniunii Europene. Asta pentru că, de cum s-a încălzit, cei care aveau segmente de plajă închiriate şi-au amplasat şezlongurile şi barurile lângă malul apei.

Neoficial, reprezentanţii ABADL le iau partea şi spun că de fapt agenţii economici respectă contractul şi că au aceleaşi suprafeţe şi cu aceiaşi vecini, luând ca punct de reper malul apei… chiar dacă este vorba de plajele noi ce nu pot fi închiriate.

Oficial, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral întârzie să dea o declaraţie oficială cu privire la poziţia lor. Între timp, DNA-ul a descins la sediul acestei instituţii, fiind vorba de un dosar care vizează mai multe persoane, inclusiv pe şeful instituţiei, George Papari, cu privire la modul în care au fost făcute o serie de licitaţii pentru închirierea plajelor.

 

UE poate cere banii înapoi

Dacă reprezentanţii ABADL par că îi ţin în braţe pe comercianţii care încalcă legea, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor avertizează că noile plaje nu pot fi exploatate comericial timp de cinci ani, altfel riscându-se ca Uniunea Europeană să ne ceară banii înapoi. Drept urmare, agenţii comerciali care nu respectă legea riscă amenzi pentru practici incorecte, care pornesc de la 5.000 de lei şi ajung până la 50.000 de lei. În cazuri de abateri repetate se poate merge până la suspendarea activităţii comerciale.

Reprezentanţii ANPC spun că dacă va fi nevoie, vor merge de mai multe ori într-o singură locaţie, într-o singură zi, dacă vor exista sesizări. Între timp, oamenii nemulţumiţi au iniţiat şi o petiţie online pentru folosirea în mod legal al plajelor.

„În ultimele zile au fost zărite bannere prin care proprietarii unor plaje private situate pe faleză solicită turiştilor să nu pună cearceafuri pe plajele nou create aflate în faţa plajelor private. Propun să cerem autorităţilor să oprească acest demers, plajele noi create trebuie folosite GRATUIT de către toţi cetăţenii europeni care au finanţat indirect aceaste lucrări, nu este normal ca aceste lucrări plătite din buzunarul nostru să aducă venituri frumoase unor investitori“, explică semnatarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *