Sezonul de pescuit și perioada de prohibiție în 2024

Ministerul Mediului anunță că a fost publicat Ordinul privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024.

Există câteva elemente de noutate:
  •  SE INTERZICE pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.
  • SE PERMITE, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, dar numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
  • Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul RBDD nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.
  •  Se interzice folosirea setcilor pe teritoriul RBDD când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Prin excepție, se permite folosirea setcilor cu mărimea ochiului plasei A=70mm pe fluviul Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.

Modificări semnificative privind INTERZICEREA pescuitului comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice vii:

  •  știuca, în perioada 1 februarie – 20 martie
  •  capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), 1 iulie până la 31 august inclusiv
  • racul (Astacus leptodactylus) pentru femele, în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv și 1 -30 septembrie, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie, pe teritoriul RBDD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *