joi, septembrie 19, 2019
Acasă > Credinta > Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al religiei creștine

Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al religiei creștine

Lumea creştin ortodoxă îl cinsteşte, pe data de 27 decembrie, pe unul dintre cei mai populari sfinţi ai săi, Sfântul Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, cunoscut drept primul sfânt comun al Bisericilor Catolice şi Ortodoxe, după Marea Schismă.

Sfântul Ștefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam. Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii si crescand numarul cererilor pentru diverse slujiri ale Apostolilor, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati “plini de Duh Sfant si de intelepciune”. Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae. Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan cunostea foarte bine Scriptura si propovaduia cu multa putere pe Hristos. Saducheii si fariseii au pus niste barbati sa spuna ca L-au auzit rostind cuvinte de hula impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In vremea aceea, blasfemia era pedepsita cu moartea. Ajuns in fata sinedriului, i-a infruntat pe judecatori, iar acestia au cerut ca Stefan sa fie ucis cu pietre. In acele momente, Sfantul Stefan a avut o viziune in care l-a vazut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor).

Pentru ca exista obiceiul ca cei omorati cu pietre sa nu fie inmormantati in cavoul familiei, se crede ca a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415.

Sfantul Apostol Stefan, cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa crestina pentru toti.

Sfântul Ştefan este prăznuit şi de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni, însă în cea de-a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan, cei mai multi fiind barbati – 330.256, iar cele mai raspandite nume sunt Stefan, Stefania si Istvan, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scrie Mediafax.

In total, 450.901 romani isi serbeaza onomastica in a treia zi de Craciun.

Barbati sunt 330.256, purtand numele: Stefan (276.406), Istvan (33.410), Fanel (8.677), Fanica (5.389), Stefanel (3.396), Stefanut (2.360), Fanuta (52), Fane (562) si Stefanus (4).

Si 120.645 de femei poarta nume derivate din Stefan, cele mai multe numindu-se Stefania (88.378), Stefana (21.944), Fanica (8.951), Fanuta (1.040) si Fana (332).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *