joi, septembrie 19, 2019
Acasă > Credinta > Sfântul Ierarh Spiridon, mărturisitorul Sfintei Treimi

Sfântul Ierarh Spiridon, mărturisitorul Sfintei Treimi

 Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 decembrie.

 Sfântul Spiridon este unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii, trăitor în veacul al VI-lea, originar din Cipru. A fost păstor de oi, a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina.

După moartea soției a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, cetate pe care a păstorit-o până în anul 348, când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în Biserica “Sfinților Apostoli” din Trimitunda. Avea darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor “făcătorul de minuni”.

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credința în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiția spune că și-a însoțit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă și, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână și din cărămidă s-au văzut ieșind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ și în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime.

În prezent, moaște Sfântului Spiridon se află într-o biserică din insula Corfu, aflată la 100 de metri de mitropolie, unde se găsesc moaștele Sfintei Împărătese Teodora. Localnicii îl cinstesc pe sfântul lor protector prin patru procesiuni anuale, comemorând izbăvirea de foamete (1550), de o epidemie (1630), de ciumă (1673) și de asediul turcesc (în 1716).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *