sâmbătă, ianuarie 18, 2020
Acasă > Sport > Simona Halep poate deveni a patra româncă semifinalistă a unui turneu de Grand Slam

Simona Halep poate deveni a patra româncă semifinalistă a unui turneu de Grand Slam

Jucătoarea de tenis Simona Halep are, miercuri, la Melbourne, ocazia de a egala cel mai bun rezultat al unui român la turneele de Grand Slam în ultimii 33 de ani, calificarea în semifinale, performanţă reuşită de Irina Spîrlea în 1997, la US Open.

Doar trei românce s-au calificat în semifinalele unui Grand Slam la simplu, de-a lungul timpului: Virginia Ruzici de două ori, în 1978, când a câştigat turneul de la Roland Garros, şi în 1980, când a pierdut finala aceleiaşi competiţii, în faţa americancei Chris Evert, Florenţa Mihai, finalistă în 1977 tot la Roland Garros, meci pierdut la Mima Jausovec (Iugoslavia), şi Irina Spîrlea, învinsă în 1997, în penultimul act al US Open de Venus Williams.

La masculin, Ilie Năstase este singurul român care a atins această fază, de mai multe ori, ultima dată în 1976, la US Open şi la Wimbledon, la competiţia londoneză jucând finala, pierdută în faţa suedezului Bjorn Borg.

La aproape 16 ani şi jumătate de la semifinala Irinei Spîrlea, Halep, 22 de ani şi locul 11 WTA, va încerca miercuri să repete performanţa în meciul cu Dominika Cibulkova, 24 de ani şi locul 24 WTA, şi să acceadă între cele mai bune patru jucătoare la Australian Open. Dacă va reuşi să se califice, românca va juca în semifinale cu Victoria Azarenka din Belarus, locul 2 WTA, sau cu Agnieszka Radwanska din Polonia, locul 5 WTA.

Halep, cap de serie numărul 11, s-a calificat în sferturile de finală la Australian Open, după ce a învins-o, luni, în optimi, pe Jelena Jankovici (Serbia – locul 8 WTA), scor 6-4, 2-6, 6-0.

În tururile anterioare, ea a trecut în ordine de Katarzyna Piter din Polonia, locul 119 WTA, cu scorul de 6-0, 6-1, de Varvara Lepchenko din SUA, locul 50 WTA, scor 4-6, 6-0, 6-1, şi de Zarina Diyas din Kazahstan, locul 152 WTA, scor 6-1, 6-4.

Simona Halep, 22 de ani, va juca în sferturile de finală ale unui Grand Slam pentru prima oară în carieră. Ea este prima jucătoare din România ce atinge această fază la un turneu de Mare Şlem după Sorana Cîrstea, în 2009, la Roland Garros.

Prin calificarea în sferturi, Halep şi-a asigurat 270.000 de dolari australieni (circa 237.500 de dolari americani sau 175.000 de euro) şi 430 de puncte WTA.

Sportiva din Constanţa continuă astfel excepţionalul sezon 2013, în care s-a impus în şase finale WTA, la Nürnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia. Pentru aceste rezultate, WTA a desemnat-o pe Halep jucătoarea cu cel mai mare progres în anul recent încheiat.

sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *