Acasă > Cultura > Simpozionul Internaţional „Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea”, organizat la Constanța

Simpozionul Internaţional „Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea”, organizat la Constanța

În Salonul Pictat al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie dinConstanţaa avut loc deschiderea lucrărilor Simpozionului Internaţional „Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea”. Pe lângă istorici şi profesori universitari din mai multe ţări, la eveniment au fost prezenți şi subprefectul Constanţei, Iucsel Selamet, dar şi viceprimarul Decebal Făgădău.

“Consider că acest eveniment are nu numai o importanță culturală, științifică, ci și o  importanță politică, diplomatică. La acest simpozion participă cercetători din Turcia, Italia, Albania, Turkmenistan și Elveția.” a declarat Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice.

De-a lungul timpului turco tătarii şi-au pus amprenta pe cultura din  spaţiul dobrogean, astfel că astăzi identitatea locuitorilor de aici contine elemente diferite de cele ale românilor din alte zone.

“Această moștenire turcică în Dobrogea, ne dă un factor foarte semnificativ, diferit de cealaltă parte a țării prin faptul că avem aici o populație musulmană, cu o cultură deosebită și atunci vă dați seama că totul este altfel.” a spus Iucsel Selamet, subprefectul județului Constanța.

În luna octombrie a acestui an urmează să fie publicat un volum ce va contine toate comunicările științifice prezentate în cadrul simpozionului.

“Asistăm la un moment care vine să definească cine suntem noi de fapt. Este un moment de redare a identității noastre, un model de redescoperire a moștenirii noastre, iar turcii, tătarii, grecii sunt parte din identitatea noastră.”a afirmat Decebal Făgădău, viceprimar Constanța.

Proiectul cultural, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional este organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa în colaborare cu Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Acesta reprezintă o continuare a  simpozionului început în 2008, „Moștenirea Istorică a Tătarilor”.

R – Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *