Acasă > Politica > Social-democrații vor modificarea legii electorale și introducerea votului uninominal pur

Social-democrații vor modificarea legii electorale și introducerea votului uninominal pur

Conducerea PSD a decis, cu unanimitate de voturi, să susțină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur în discuțiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale.

“Vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu! (…) În ambele camere, cu 290 şi ceva de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pentru ambele camere!”, a declarat Cătălin Ivan, purtător de cuvânt PSD.

Proiectul Legii electorale a fost propus încă de anul trecut, însă Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional. Acest lucru nu l-a dezarmat pe liderul social-democraților, Victor Ponta, care a declarat că, de data aceasta, are mai multe planuri de rezervă.

“De fapt, e legea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu şi cu mine. Dacă nu există o majoritate pentru această lege, mergem la pasul următor, Sunt mai multe variante. Nu m-am răzgândit, însă acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut şi l-am şi votat. Problema este de a ne spune care e prima noastră opţiune după care, dacă nu există o majoritate, trecem la a doua opţiune – vot proporţional doar la una din Camere. Sperăm să treacă, dacă nici acela, trecem la a treia”, a declarat premierul Victor Ponta.

Însă propunerea de modificare a legii electorale nu îi încântă nici măcar pe aleşii PSD. Cu toate acestea, cuvântul partidului contează mai mult.

“Pentru PSD, uninominalul pur e foarte bine! (…) Eu mă gândesc la poziţia propriului partid. Mie nu-mi convine ca şi parlamentar votul uninominal deoarece e extrem de solicitant, are şi părţi bune, are şi părţi proaste. Ca PSD-ist, îmi convine!”, a declarat Miron Mitrea, deputat PSD.

La rândul lor, liberalii spun că proiectul uninominalului pur are nevoie de modificări pentru a fi constituţional.

“Deocamdată, trebuie să vedem cum rezolvăm problema din punct de vedere constituţional, pentru că eu, din câte îmi amintesc, CCR a respins o dată pe motiv de nereprezentare proporţională! (…)Eu cred că e bineveit un asftfel de vot ca să nu mai avem în Parlament om de pe locul 2 – 3! (…) Politic vorbind, va fi avantajat permanent partidul cel mai puternic, (…) ceea ce nu e chiar nedemocratic!”, a declarat Relu Fenechiu, deputat PNL.

Pe 27 iunie 2012, în urma sesizării depuse de PDL, CCR a decis că Legea uninominalului pur este neconstituțională. Proiectul propus de USL prevedea că vor fi aleși deputați și senatori cei care au câștigat colegiul în care au candidat și că pragul electoral va fi eliminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *