miercuri, septembrie 18, 2019
Acasă > Social > Șoferii români amendați în Uniunea Europeană vor primi amenzile acasă

Șoferii români amendați în Uniunea Europeană vor primi amenzile acasă

Prevederile sunt cuprinse în cadrul unei legi adoptată recent care vizează siguranța rutieră de pe teritoriul Europei. Directiva a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Șoferii români indisciplinați, care circulă prin statele europene vor avea insomnii. Orice amendă de circulație primită pe teritoriul Uniunii Europene le va fi trimisă la domiciliu. Președintele României a promulgat legea încă din 7 ianuarie.

Actul normativ stabilește principalele abateri împotriva cărora se vor lua măsuri imediate:

  • excesul de viteză;
  • nefolosirea centurii de siguranță;
  • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
  • conducerea sub influența alcoolului;
  • conducerea sub influența stupefiantelor;
  • nefolosirea căștii de protecție;
  • utilizarea unei benzi interzise;
  • utilizarea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.

Prin această reglementare, toate statele europene au dreptul să acceseze registrul național de evidență a permiselor de conducere si a vehiculelor înmatriculate. Cu acest nou mecanism, autoritățile statelor din Uniunea Europeană vor putea stabili foarte ușor identitatea celui care nu respectă prevederile rutiere, indiferent de naționalitate. Astfel, nu doar românii vor fi afectați: cetățenii europeni care încalcă codul rutier în România, vor primi și ei amenzile acasă.

“În cazul în care refuză să primească procesul verbal, atunci, procesul verbal pleacă către Direcția Rutieră. De acolo la Ambasadă […] nu știu exact care e cursul, dar oricum ajunge la domiciliul contravenientului”, a declarat Cristina Vasile, purtător de cuvânt Poliția Rutieră.

România și-a asumat obligația de a adopta în acest an normele care vizează schimbul transfrontalier de informații cu privire la contravenienți. Toate prevederile sunt cuprinse în Legea nr. 5/ 2014.

R Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *