Sondaj INSCOP Research: 80% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită

Peste 80% dintre români consideră că lucrurile în ţară se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group, doar 12,5% apreciază că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună.

Preşedintele Strategic Thinking Group, Remus Ştefureac, apreciază că stare de “pesimism accentuată şi o prăbuşire a percepţiei” cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara este determinată de ”suprapunerea a trei crize majore pe o perioadă scurtă de timp”, criza pandemică, cea economico-socială şi cea politică.

“În acest moment, cred că înregistrăm unul dintre cel mai scăzute niveluri ale indicatorului ‘direcţie bună’ din ultimul deceniu, cu perspectiva chiar de înrăutăţire în contextul apropierii sezonului rece şi a impactului exploziei preţurilor la energie asupra costului vieţii. Consecinţele ignorării faptului că 80% din români cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită riscă să fie dramatice, mai ales că o parte semnificativă a populaţiei va fi împinsă în plasa unor opţiuni politice radicale care în orice caz nu vor vindeca, ci doar vor înrăutăţi problemele din societate”, declară Remus Ştefureac.

Vice-preşedintele True Story Project, Dan Andronache, consideră că un “complex de factori externi şi interni”, precum valul al patrulea al pandemiei, inflaţia, creşterile de preţuri la utilităţi sau confuzia reglementărilor publice pe linie de sănătate, cresc “gradul de insecuritate şi nemulţumire” al populaţiei.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-27 septembrie, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1.204 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *