Specialitatea de brânză Năsal va fi retrasă de pe piață

  •  
  •  
  •  
  •  

România se poate mândri cu brânza de Năsal, o specialitate ce concurează cu preparatele franţuzeşti. Însă delicatesa va fi retrasă de pe piață deoarece fabrica din comuna clujeană Ţaga va fi închisă. Compania care o deţine anunţă că s-a ajuns în această situaţie din cauza interesului scăzut al consumatorilor români pentru specialităţile de brânzeturi româneşti.

Cu toate acestea, primarul comunei Ţaga încearcă să salveze brandul clujean.

“Am propus să supună Consiliului director vânzarea spre Consiliul Local Ţaga, lucru care cred că se poate realiza. Trebuie să obţinem finanţare pentru a pune făbricuţa pe picioare.” a declarat Romulus Mârza, primarul comunei Ţaga.

Oamenii din comună regretă dispariţia brânzei, mai ales cei care au lucrat acolo.

” Au rămas câţiva oameni pe drumuri. Eu aş avea propunere- să o ia nişte români şi să facă brânză Năsal cum se făcea înainte. Argila aia dă gust la caş… care e fermentat o lună de zile, așa ar trebui.” a spus Ioan Boca, fost angajat.

Brânza de Năsal este fermentată în condiţii speciale, în interiorul unor grote din zonă.

“Aceste grote sunt săpate în nisipuri sarmaţiene, în roci, nişte gresii slab cimentate. Acea ciupercă care stă la baza brânzei de Năsal, se pune cam la 14 grade constant în grote, acolo creşte, acolo se produce acest fenomen de maturare a acestui caş şi dă gustul şi savoarea şi fineţea acestui preparat.” a explicat viceprimarul comunei Ţaga, Emil Sabău,

Grota a fost săpată de mineri în anii ’60. Un kilogram de brânză de Năsal costă în jur de 80 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *