duminică, 29 martie 2020
Acasă > Sanatate > Spitalele nu-şi vor mai cumpăra singure medicamente şi aparatură medicală

Spitalele nu-şi vor mai cumpăra singure medicamente şi aparatură medicală

Ministerul Sănătăţii vrea ca toate achiziţiile să se facă la nivel central pentru economisirea banilor din buget.

Oficialii Ministerului spun că unii manageri de spital irosesc banii publici prin cumpărarea la suprapreţ a medicamentelor şi a produselor medicale. Astfel că ministerul vrea să organizeze o singură licitaţie pentru toate spitalele, prin care să cumpere la cel mai mic preţ posibil.

RAED ARAFAT, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că “poţi face economii în primul rând, în al doilea rând poţi evita anumite discontinuităţi cum s-a întâmplat cu unele medicamente pe care spitalele le-au cumpărat în cantitate mică şi nimeni nu a fost interesat să le furnizeze. Când le pui pe toate într-un loc le poţi cumpăra mai bine.”

Mulţi manageri de spital consideră însă că metoda este riscantă.

DAN STOICA, manager SJU Bacău, spune că “între spital și furnizor, discuția este mult mai dinamică, rapidă, aducerea medicamentelor se face de la o oră la alta. atunci când licitația este făcută la nivel național, există acest posibil risc de a întârzia livrarea unor medicamente în regim de urgență.”

RAED ARAFAT, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că “am auzit temerile unora cum că s-ar putea să se blocheze s-ar putea să fie probleme….acelaşi lucru se poate întâmpla şi la scară mai mică. Cel care vine nu o să poată să-şi bată joc cum a făcut-o la un spital. Aici vorbim de un volum foarte mare, iar cel care vine trebuie să vină cu garanţii mari.”

Deocamdată, ordinul Ministerului se află în dezbatere publică, dar el ar putea să intre în vigoare în a doua jumătate a anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *