Stare de alertă epidemiologică în România, din cauza gripei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat declararea stării de alertă epidemiologică.

Decizia vine după înregistrarea, timp de trei săptămâni consecutiv, a numărului mare de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).

Ministrul a precizat că în starea de alertă epidemiologică că nu sunt instituite restricţii.

”Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toate resursele necesare”, a explicat Alexandru Rafila.

Institutul Naţional de Sănătate a arătat că săptămâna 22 – 28 ianuarie a fost a treia săptămână consecutivă în care incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane.

Au fost raportate:

  • 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii),  cu 35,8% mai multe comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7,7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).
  • 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă.

    Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.301) şi în judeţele Cluj (1.032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *