Stresul, fenomen îngrijorător în lumea modernă

stresStresul ne afectează pe toți, din ce în ce mai mult, având urmări grave asupra sănătății noastre fizice și mentale.

Oamenii de știință au demonstrat că stresul creşte riscul de boli cardiace, contribuie la acumularea kilogramelor, are un impact negativ asupra glicemiei şi poate determina apariţia insomniei şi a depresiei.

La originea sa se află o serie de cauze externe și interne, de la grijile privind plata utilităților, locul de muncă, dorința de aduna cât mai multe bunuri materiale sau probleme de familie, până la cele privind temperamentul sau nivelul autocontrolului.

”Lumea modernă aduce noi tipuri de stres pe care nu ni le-am fi imaginat în urmă cu 50 de ani, printre care se numără social media și smartphone-urile”, declară dr. Lucy Donaldson, președinta Comitetului de politici al The Physiological Society.

Ea spune că sistemul nervos și sistemul hormonal reacționează la stres și afectează inima, imunitatea și aparatul digestiv.

În perioadele lungi de stres efectele se resimt asupra întregului organism și pot duce la apariția unor boli precum ulcere sau creșterea riscului de atac de cord.

Un studiu efectuat recent în Marea Britanie arată că  principalele motive de stres sunt decesul unei persoane dragi sau riscul de îmbolnăvire.

Însă, pentru că nu știm să ne controlăm, devenim stresați și din alte motive mai puțin importante, sau care ar trebui să ne aducă bucurie.

Printre acestea se află întârzierea mijloacelor de transport în comun, plecatul în concediu, plănuirea nunții sau schimbarea locuinței.

De asemenea, potrivit studiului, oamenii sunt stresați de teama față de un atac terorist dar și de pierderea telefonului mobil.

În plus, studiul a demonstrat că femeile resimt un nivel mai mare de stres în comparație cu bărbații, în special în ceea ce privește decesul unei persoane apropiate, riscul de boală și pierderea telefonului mobil.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *