Acasă > Educatie > Succes european pentru liceul Carmen Sylva din Eforie

Succes european pentru liceul Carmen Sylva din Eforie

Două grupe de elevi de la Liceul Teoretic Carmen Sylva din Eforie au reprezentat cu succes unitatea şcolară şi România la competiţia în domeniul Ştiinţelor şi Ingineriei, 2014 European CanSat Competition, desfăşurată în Norvegia şi la Olimpiada Internaţională a Proiectelor Durabile de Mediu, organizată în Olanda.

Cele două competiţii la nivel European s-au desfăşurat în perioada 1-6 iunie. Participarea la CanSat Europe 2014 a elevilor Liviu Gabriel Vasile, Nicoleta Andreea Gherasim, Adrian Iulian Bâcă şi Andrei Dincă, din clasa a XI-a A, coordonaţi de prof. Florin Şerbu, s-a soldat cu obţinerea locului al doilea în competiţia internaţională de prestigiu ce încearcă atragerea tinerilor către ştiinţă şi inginerie, în vederea asigurării forţei de muncă autorizate în domeniul industriilor aerospaţiale.

Simplul fapt de a fi selecţionată dintre cele peste 50 de echipe propunătoare, a reprezentat o reuşită pentru echipa Carmen Sylva 1. Dar succesul major l-au înregistrat elevii constănţeni odată cu situarea lor pe locul al doilea în concurs.

Produsul final al fiecărei echipe care a luat parte la finala competiţiei CanSat Europe 2014 l-a reprezentat un satelit în forma şi de dimensiunile unei cutii de Coca Cola. Satelitul Carmen Sylva 1 a fost lansat cu o rachetă până la o altitudine de 1000 de metri şi a avut ca misiune principală monitorizarea temperaturii şi presiunii atmosferice. Misiunea secundară, aleasă de echipă, a fost monitorizarea parametrilor atmosferei – umiditate, radiaţie ultravioletă, prezenţa gazelor nocive – şi a câmpului magnetic al planetei, în timpul zborului.

Folosind două metode – sistemul GPS (Global Positioning System – Sistem de poziţionare globală) şi sistemul de navigaţie interţială IMU (Inertial Measurement Unit) -, elevii şcolii au determinat cu precizie poziţia, viteza şi acceleraţia dispozitivului CanSat. În timpul zborului, pe porţiunea ascendentă şi descendentă a traiectoriei, datele obţinute de satelit au fost transmise la sol prin telemetrie şi stocate pe un card micro SD.

La Olimpiada Internaţională a Proiectelor Durabile de Mediu (INESPO – International Environment Sustainability Project Olympiad), echipa unităţii de învăţământ din Eforie, formată din elevii Paul Paraschiv şi Alexandru Mîndra şi coordonată de profesorii Mihaela Poteră, Valeria Chiosea şi Florin erbu, a obţinut medalia de argint.

Elevii au creat un robot FireBot Carmen Sylva, conceput pentru prevenirea şi detectarea incendiilor de pădure. Integrând trei tipuri de tehnologii (Lego Mindstorms NXT, Arduino şi Raspberry), robotul conceput de echipa şcolii noastre este dotat cu senzori şi cu sisteme de comunicaţie şi permite stabilirea a trei niveluri de alertă de incendiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *