Suprafeţe extinse din Dobrogea, afectate de seceta pedologică

Administraţia Naţională de Meteorologie anuntă, pentru următoarea săptămână, că rezerva de apă din sol în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi estul Olteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului.

La porumb deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Moldova şi Muntenia, local în nordul şi centrul Dobrogei, centrul şi estul Olteniei, vestul şi nordul Crişanei şi, izolat, în nord-estul şi nord-vestul Banatului.

Procesele vegetative ale plantelor vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, arată ANM în prognoza agrometeo.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla la formarea silicvelor şi creşterea boabelor în silicve (40-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii depline (10-30%).

Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-21 frunze), precum şi apariţia capitulului (10-30%).

În funcţie dedata semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul va înregistra fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din Transilvania şi Moldova se va afla la formarea primei perechi de frunze (30-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (21-27 frunze), izolat declanşându-se alungirea axei hipocotile.

În principalele bazine specializate, la cartof se vor continua creşterea lăstarilor şi tuberizarea (10-100%), iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea şi înflorirea (10-25%).

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 – 27 grade pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 6 grade.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20 – 33 grade, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8 şi 21 grade, la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Sursa: ANM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *