Acasă > Politica > ,,Surpriza” a 10 parlamentarii USL Constanţa pentru edilii de comune

,,Surpriza” a 10 parlamentarii USL Constanţa pentru edilii de comune

Actuala legislatură aduce o premieră pentru reprezentanţii electoratului constănţean în Parlamentul României. Nu mai puţin de 10 parlamentari constănţeni, toţi reprezentanţii ai Puterii, apar ca semnatari ai unei iniţiative legislative.

Deputaţii Radu Babuş (PSD), Mircea Titus Dobre (PSD), Cristina Dumitrache (PSD), Eduard Martin (PSD), Manuela Mitrea (PSD), Mădălin Voicu (PSD), Victor Manea (PNL) şi senatorii Alexandru Mazăre (PSD), Nicolae Moga (PSD) şi Mircea Banias (PC), alături de alţi câţiva parlamentari ai puterii au depus o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că modificările şi completările aduse Legii 50/1991 prin Legea 261/2009 au generat probleme majore, depistate în timp, în domeniul autorizării lucrărilor în construcţii şi asta din cauza ,,structurilor de specialitate din cadrul aparatelor proprii ale consiliilor locale ale comunelor (…) care au ajuns să funcţioneze cu un singur angajat, fără pregătirea necesară pentru a analiza şi autoriza investiţiile mari în perspectiva condiţiilor impuse de normele UE”. Acestui aspect i se adaugă şi apariţia unor contracte de colaborare între consiliile locale comunale şi birouri de arhitectură private. În consecinţă, parlamentarii susţin că ,,aceste proceduri au dus la emiterea unor autorizaţii de construire pentru investiţii mari şi care, ulterior, s-au diovedit incomplete din punct de vedere al documentaţiilor de urbanism sau care au ridicat probleme priv ind amplasamentul”.
Iată de ce, cei zece parlamentari constănţeni şi alţi colegi de-ai lor propun ,,definirea exactă a noţiunii de structură de specialitate la nivelul comunelor, respectiv această structură să fie organizată cel puţin ca şi Birou în cadrul aparatului propriu cu celpuţin jumătate din funcţiile prevăzute ocupate de personal cu studii medii în construcţii, arhitectură sau juridice, în subordinea unui Arhitect şef – funcţionar public, cu studii superioare, arhitect sau inginer”.
Propunerea legislativă va intra în dezbatere în Senat, Camera Deputaţilor fiind camera decizională în acest caz.

Substratul iniţiativei legislative

La o primă vedere, demersul celor 10 parlamentari constănţeni este îndreptăţit şi poate ajuta la evitarea unor probleme generate de eliberarea de autorizaţii de cosntrucţie de către persoane neavizate. În fapt, substratul este altul şi datează de ceva vreme. Modificarea Legii 50/1991 în forma propusă de iniţiatori ar readuce primarii de comune la mâna preşedinţilor de consilii judeţene în cazul în care vor avea nevoie de anumite autorizaţii de construcţii, mai precis de autorizaţii importante pentru dezvoltarea comunităţii lor.
De asemenea, modificările propuse pentru Legea 50/1991 prevăd, printre altele, că unele contravenţii prevăzute la art.26 alin.(1) lit.h) ,,se constată şi se sancţionează de către organele de control aleconsiliilor judeţene”. Nu în ultimul rând, normativul respectiv ar urma să sufere modificări şi la art.31, care va avea următorul cuprins: ,,Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art.26 se prescrie în termen de 5 ani de la săvârşirea faptei”. Cât priveşte autorizaţiile pentru construcţii aferente infrastructurii de transport rutier de interes naţional, acestea se vor face ,,de către preşedinţii consiliilor judeţene, pe teritoriul judeţului respectiv, cu avizul ministerului de resort”.

Ce le rămâne edililor de la ţară

În condiţiile în care edilii de oraşe şi municipii întâmpină dificultăţi în atragerea de personal calificat, specialişti etc în aparatul primăriilor – salariile funcţionarilor publici fiind foarte mici, iar statutul de funcţionar public îngrădeşte posibilitatea unui arhitect şef, spre exemplu, să obţină venituri şi din alte activităţi – este puţin probabil ca şefii administraţiilor publice din mediul rural să reuşească să înfiinţeze o structură de specialitate organizată cel puţin ca şi Birou, în subordinea Arhitectului şef – funcţionar public. Altfel spus, tot ce va însemna autorizaţii de construcţii de interes major vor trebui obţinute de la preşedintele consiliului judeţean. În versiunea propusă de parlamentarii constănţeni, primarii de comune vor emite autorizaţii de construire pentru lucrările care se  vor executa: ,,în intravilanul localităţilor componente, dacă la nivelul primăriei există cel puţin o persoană angajată –funcţionar public-cu atribuţii în domeniul urbanismului (…), la construcţiile reprezentând monumente istorice clasate sau aflate în procedură de clasare potrivit legii, aflate pe teritoriul administrativ şi cu avizul arhitectului –şef al judeţului şi în extravilanul comunelor, dacă estze organizată la nivelul primăriei structură de specialitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *