Acasă > Politica > Susţinători din umbră ai unor parlamentari

Susţinători din umbră ai unor parlamentari

Noul Legislativ al României format dintr-un număr record de parlamentari (588) are în componenţa sa familii complete, rubedenii, prieteni ori pe fiii şi ficele unor amici de-o viaţă ai liderilor politici judeţeni. Inevitabil, judeţul Constanţa nu putea face rabat de la ,,regulă”.

Per total, din Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa vor activa în Parlamentul României 22 de parlamentari – şase senatori şi 16 deputaţi. Mulţi dintre ei sunt familiarizaţi cu activitatea parlamentară având în palmares mai multe mandate, alţii se află la prima lor experienţă de acest gen. În noua legislatură se regăsesc familii complete, cum este cazul familiei Mitrea (USL) – Manuela Mitrea fiind la al doilea mandat de deputat de Constanţa, iar soţul – Miron Mitrea – preferând să reprezinte, ca senator, electoratul din Vrancea. Tot la capitolul rude, îl regăsim printre cei ce vor depune jurământul în curând pe fratele primarului şi preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre,  Alexandru Mazăre, aflat la al doilea mandat de senator în colegiul 3 şi al treilea de parlamentar (debutul în Parlamentul făcându-l ca deputat în anul 2004).

Fiu sau fin … trebuie promovat

Lista parlamentarilor de Constanţa cuprinde mai multe odrasle ale unor persoane cunoscute în municipiul şi judeţul nostru. Deşi la al doilea mandat de parlamentar, în noua generaţie de politicieni o putem include pe Cristina Dumitrache (USL), membră din 2001 a TSD şi a organizaţiei de femei a PSD, fiica consilierului judeţean (de trei mandate) şi om de afaceri cunoscut, social-democratul Ion Dumitrache.
Printre deputaţii debutanţi din legislatura 2012-2016 este Mircea Titus Dobre (USL) – colegiul 7, fiul unui prosper om de afaceri din Constanţa. El este director de marketing la SC Dobre & Fiii, firma tatălui său, nimeni altul decât consilierul municipal PSD Mircea Dobre (aflat la al patrulea mandat de ales local).
Radu Babuş (USL) a fost ales deputat în colegiul 4. El va lăsa mandatul de consilier judeţean pe care-l deţine din aprilie 2006, dar şi funcţia de director general al Regiei Autonome ,,Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa pentru a activa în Parlament. Pe lângă faptul că este fiul lui Constantin Babuş, cel ce a fost director al Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, este şi finul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu.

Se poartă şi-n alte partide

Nepotismul este în floare şi-n alte formaţiuni politice, fie ele şi la început de drum. Este şi cazul Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Aici descoperim două cazuri în care părinţii s-au gândit că debutul politic al copiilor lor se poate face direct în Legislativ. 
Redistribuirea a fost şi ,,salvarea” lui Andrei Condurăţeanu de la PP-DD. El va reprezenta electoratul din colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor. De profesie jurist, fost membru PSD în perioada 2008-2009, Andrei Condurăţeanu i s-a alăturat tatălui său, ziaristul şi realizatorul tv Florin Condurăţeanu, în PP-DD. Cum tatăl este un apropiat al fondatorului partidului, Dan Diaconescu, Andrei a fost ,,transferat” la Constanţa întrucât organzaţia PP-DD luase un scor bun la alegerile locale şi avea şansa de a face o figură frumoasă şi la parlamentare. Calculul a fost corect, iar PP-DD Constanţa a scos un senator şi doi deputaţi, printre câştigători aflându-se şi Condurăţeanu junior. Dacă şi seniorul obţinea mandatul de parlamentar, aveam posibilitatea de a  asista la o nouă ,,reuniune de familie”.
Un alt fiu norocos este Mihai Tararache, deputat prin redistribuire în colegiul 1, proaspăt membru PP-DD (după părăsirea PDL-ului), precum şi activist în cadrul Uniunii Ecologiste din România. Acesta a fost sfătuit şi susţinut de tatăl său, Hristu Tararache – fost consilier judeţean PDL în perioada martie 2011- iulie 2012 şi secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean al PDL Constanţa.

Prietenia, rampă de lansare

Deşi este la cel de-al treilea mandat de deputat, Eduard Martin (USL) a avut mereu de luptat cu etichete de genul ,,fiul fostului prefect al judeţului Constanţa, Gheorghe Martin” , ,,nepotul lui Dumitru Martin, patronul SC Polaris M Holding SRL şi al Corinei Martin – preşedinte ANAT” sau ,,prietenul senatorului Alexandru Mazăre, fratele edilului şef al Constanţei”, ceea ce a indus în mintea multora faptul că persoanele respective ar fi motivul pentru care el a fost promovat şi menţinut în Parlament. 
În colegiul 2 pentru Senat alegătorii l-au vrut tot pe Nicolae Moga (USL). El a fost şi consilier municipal, iar majoritatea constănţenilor îl percep sau îl identifică drept prietenul vechi al liderilor PSD Constanţa, cei care l-au şi propulsat în Parlament acum patru ani. 
De o percepţie similară are parte şi proaspătul deputat USL de Constanţa din colegiul 10, Mădălin Voicu. Om de cultură cunoscut, plăcut telespectatorilor pentru replicile şi declaraţiile sale directe, fără menajamente, Voicu a fost rugat de conducerea PSD Constanţa să candideze aici, mai ales că a fost implicat în multe evenimente culturale locale, nu mai departe de vara acestui an când a fost preşedintele Festivalului Mamaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *