joi, septembrie 19, 2019
Acasă > Externe > Țările UE îngrijorate de imigrația din România și Bulgaria

Țările UE îngrijorate de imigrația din România și Bulgaria

În timp ce perioada de tranziție se încheie în 2014, cetățenii din România și Bulgaria vor dobândi dreptul de a lucra oriunde în UE. Țări din Uniunea Europeană ca Germania au preocupări cu privire la nivelurile așteptate ridicate ale migrației forței de muncă din România și Bulgaria odată cu expirarea limitelor permiselor de muncă pentru cetățenii celor două țări de la 1 ianuarie, scrie vineri worldbulletin.net /portal de știri, Turcia/.

Românii și bulgarii vor obține dreptul de a lucra oriunde în UE în conformitate cu legislația UE, odată ce perioadele de tranziție impuse țărilor lor expiră la începutul anului 2014, la șapte ani după ce au dobândit calitatea de membru al blocului.

După ce ambele țări au aderat la UE în 2007, cetățenii lor au fost primii plasați sub controalele de imigrație tranzitorii ce vor fi ridicate după șapte ani.

După ce a fost ușor afectată de criza economică a UE, Germania, a patra cea mai mare putere economică din lume, se teme că ratele ridicate de imigrare așteptate ar crește și mai mult rata șomajului din țară și în general ar tulbura siguranța publică. Rata șomajului în Germania se ridică în prezent la 7 %.

Între timp, directorul adjunct al ONG-ului Pro-Asyl Bernd Mesovic a declarat că el nu crede că permisele de muncă vor avea ca rezultat o criză în țară. “Putem vedea că aproximativ 80 % dintre imigranții ce vin în Germania din România și Bulgaria sunt oameni profesioniști, iar majoritatea lor sunt angajați calificați”, a spus Mesovic. “Este nevoie de a da o șansă acestor oameni și nu cred că rata criminalității ar crește în Germania”.

Turcii din Germania își exprimă de asemenea îngrijorarea față de imigrația așteptată de la noile state membre ale UE. “Angajatorii vor avea mai multe șanse de a găsi forță de muncă ieftină. Cele mai multe dintre persoanele ce vin din România și Bulgaria sunt muncitori necalificați”, a declarat Iskender Yurtsever, un contabil din Germania. “Lucrătorii turci care se află în aceeași categorie vor fi afectați foarte negativ”.

Directorul unei companii de curățenie Ozgur Aslan se așteaptă de asemenea ca noii muncitori să provoace o scădere a plății cu ora în construcții, curățenie și alte sectoare cu utilizare intensivă a forței de muncă. “Rata șomajului va crește la fel ca atunci când au venit polonezii în trecut și plata cu ora va scădea”, a spus Aslan.

Unii își fac de asemenea griji că bulgarilor și românilor, în calitate de cetățeni ai UE, li se va acorda prioritate față de lucrătorii turci în recrutarea forței de muncă. “În recrutare, cetățenii germani sunt pe primul loc, urmați de cetățenii UE și apoi cetățenii țărilor în perioada de aderare”, a declarat Keramettin Yusufi, un cetățean macedonean din Germania. “Cetățenii turci, chiar dacă vorbesc germana și au certificate de muncă, vor fi preferați doar pe locul al treilea”.

Se estimează că aproximativ 3 — 3,5 milioane de imigranți turci trăiesc în Germania, reprezentând cea mai mare minoritate etnică din Germania, aproape 4 % din totalul populației.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *