Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța este în măsură să facă următoarele recomandări pentru populație, după cum urmează:
RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIA GENERALĂ:
• evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 1100 – 1800 și utilizați creme de protecție pentru zonele expuse razelor solare;
• dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 50 Celsius mai mică decât temperatura ambientală;
• nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depăşește 320 Celsius;
• dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă și/sau la locul de muncă petreceţi, zilnic, 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
• pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă;
• purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
• beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;
• nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură;
• evitaţi consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice;
• consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii, etc.) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
• consumul unei doze de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
• evitaţi desfășurarea, în exterior, a activităţilor care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.) și, eventual, desfășurați-le în intervalele orare cu temperaturi mai scăzute;
• evitați consumul alimentelor fierbinți sau greu digerabile.
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:
• asigurați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
• hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;
• utilizați o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete;
• consumați numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Evitați consumul alimentelor cu risc de perisabilitate;
• se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei;
• evitați circulația pe stradă, în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă deplasarea este absolut necesară, folosiți îmbrăcăminte ușoară, din materiale naturale și purtați pe cap o pălărie de protecție;
• persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice: cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
• mențineți cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte 3 – 4 dușuri / zi.
Sursa: DSP Constanța