Temperaturi deosebit de ridicate. Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța este în măsură să facă următoarele recomandări pentru populație, după cum urmează:

 RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIA GENERALĂ:

• evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 1100 – 1800 și utilizați creme de protecție pentru zonele expuse razelor solare;

• dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 50 Celsius mai mică decât temperatura ambientală;

• nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depăşește 320 Celsius;

• dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă și/sau la locul de muncă petreceţi, zilnic, 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);

• pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă;

• purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

• beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;

• nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură;

• evitaţi consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice;

• consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii, etc.) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;

• consumul unei doze de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

• evitaţi desfășurarea, în exterior, a activităţilor care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.) și, eventual, desfășurați-le în intervalele orare cu temperaturi mai scăzute;

• evitați consumul alimentelor fierbinți sau greu digerabile.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:

• asigurați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

• hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;

• utilizați o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete;

• consumați numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Evitați consumul alimentelor cu risc de perisabilitate;

• se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei;

• evitați circulația pe stradă, în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă deplasarea este absolut necesară, folosiți îmbrăcăminte ușoară, din materiale naturale și purtați pe cap o pălărie de protecție;

• persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice: cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

• mențineți cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte 3 – 4 dușuri / zi.

Sursa: DSP Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *