marți, decembrie 10, 2019
Acasă > Administratie > Terenul Șantierului Naval, motiv de dispută între Mangalia și Limanu

Terenul Șantierului Naval, motiv de dispută între Mangalia și Limanu

Mangalia şi Limanu se judecă pentru 50 de hectare de teren. Pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat, anul trecut, dosarul în care Prefectura judeţului este reclamant, iar primarul şi municipiul Mangalia, alături de primarul, comuna Limanu şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au rol de pârâţi. Obiectul dosarului îl constituie litigiul privitor la graniţele celor două localităţi din sudul litoralului.

Cei doi edili, Nicolae Iustin Urdea şi Cristian Radu nu au semnat procesul verbal privind însuşirea graniţei, pentru că aceştia îşi dispută teritoriul pe care se află unul dintre cei mai mari generatori de venituri din zonă: Şantierul Naval Daewoo Mangalia.

 “Revendicăm teritoriile luate, ilegal din punctul meu de vedere, în anul 2000, printr-o delimitare forțată de OCOAT împreună cu Primăria Mangalia”, susține Nicolae Iustin Urdea, primarul comunei Limanu.

Edilul spune că nu este nici legal şi nici moral ca teritoriul comunei Limanu să fie înglobat Mangaliei, mai ales că pe suprafaţa respectivă se află o mare parte a Şantierului Naval.

„Nu vrem să luăm înapoi tot șantierul de la UAT Mangalia. Nu. Ce a fost trecut în regulă, cu acte legale, valabil întocmite înainte de anul 1989, nu putem să mai întoarcem istoria înapoi și, ca atare, nici nu le contestăm”, a precizat Nicolae Iustin Urdea, primarul comunei Limanu.

Primarul Magaliei, Cristian Radu spune, la rândul său, că, în ultimii 20 de ani, grăniţuirea oraşului s-a făcut, de multe ori, într-un birou, fără contact cu realitatea, trasându-se o simplă “dungă” pe hartă.

„Noi nu avem o inventariere, așa cum se face, ca la carte, scriptic și faptic. Ea s-a făcut numai scriptic, pe hârtie, dar faptic, să te duci să numeri bordurile, să numeri blocurile, să numeri parcurile, să numeri terenurile pe care le mai are Primăria Mangalia, bunurile pe care le mai avem, nu s-a făcut niciodată. Am demarat un proces amplu de inventariere, în urmă cu doi ani de zile, care continuă și acum”, ne-a declarat Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.

 Mai mult, afirmă acesta, noile hotare ale Mangaliei s-au conturat fără consultarea populaţiei, prin referendum, aşa cum ar fi fost legal. Pe lângă dosarul cu Limanu, primăria Mangalia mai are pe rol alte nenumărate procese de grăniţuire cu 23 August, dar şi cu Pecineaga, în acest din urmă caz fiind vorba despre terenuri de peste 450 de hectare, care ar trebui să revină municipalităţii.

„Deocamdată, numai la Pecineaga sunt vreo 450 de hectare. Discutăm în total despre aproape 700 – 800 de hectare, pe care le avem de recuperat, dintre care 50 de hectare sunt în litigiu cu comuna Limanu”, ne-a mai spus Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.

Fiecare dintre cei doi primari afirmă că dreptatea este de partea sa. Dosarul de grăniţuire Mangalia – Limanu îşi urmează cursul în instanţă, până în acest moment având loc numai puţin de opt înfăţişări. Următorul termen în instanţa constănţeană este 13 ianuarie 2015.

 Redactor: Mihaela Dubei Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *