vineri, 18 septembrie 2020
Acasă > Sanatate > Testează-te!

Testează-te!

În acest moment în România trăiesc aproximativ două milioane de persoane diagnosticate cu diabet zaharat.  La nivelul judetului Constanţei sunt 30 de mii de bolnavi care au nevoie de dializă. Medicii îi sfătuiesc pe toţi să prevină apariţia acestei boli, iar un prim pas este un regim alimentar sănătos.

Diabetul este o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în ţara noastră. Asta pentru că rareori românii au grijă de alimentaţie. Se estimează că pe lângă cei deja diagonsticaţi, alte trei milioane au prediabet.

„Încercăm astăzi să tragem un semnal, pentru cei care bănuiesc, pentru cei care știu sau pentru cei care nu s-au controlat niciodată, să facă toate demersurile, pentru a afla dacă au sau nu diabet. Diabetul este o boală cronică, cu foarte multe complicații, ce deteriorează stilul de viață, și implică niște costuri foarte mari pentru tratamentul complicațiilor”, ne-a declarat doctor Doina Catrionoiu – şeful Centrului Clinic de Diabet.

La Constanţa, în anul 2004, atunci când au demarat lucrările de modernizare la Spitalul Judeţean, prima secţie renovată a fost cea pentru tratarea diabeticilor.

„La început erau doar trei saloane amărâte și atunci, gândindu-ne că aveam în acel moment în jur de 18.000 de diabetici, am decis să începem lucrările de reparații ale spitalului cu o policlinică pentru pacienții de diabet și o secție de diabet”, ne-a spus doctor Cătălin Grasa, director Cercetare Medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Persoanele diagnosticate cu diabet spun că viaţa lor s-a schimbat mai ales din cauza regimului alimentar sever pe care trebuie să îl urmeze.

Medicii fac un apel către toate persoanele să aiba mare grijă la alimentaţie. Astfel, orice exces trebuie evitat, iar dimineaţa micul dejun ideal ar fi reprezentat în opinia specialiştilor de iaurt, fructe şi fulgi integrali. De ziua internaţională a diabeticilor, s-au purtat eşarfe albastre, iar noaptea, Spitalul Judeţean este luminat în albastru.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *