Tirania în Portul Constanţa continuă

  •  
  •  
  •  
  •  

Sute de salariaţi din port au protestat, dis-de-dimineaţă, în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPMC) Constanţa cerând, la unison, demiterea directorului Aurelian Popa, dar şi a ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, care îl ţine în braţe pe „dictatorul” Popa. La protest au venit şi câteva zeci de copii, cărora Aurelian Popa le-a interzis accesul în Clubul Sportiv „Portul”. Directorul CNAPMC a pus lacăt pe Club şi, din 9 martie, copiii nu au mai avut acces înăuntru. Le-au rămas acolo şi echipamentele sportive, iar acum se antrenează pe unde apucă, iar unii dintre ei se gândesc serios să abandoneze clubul. „Suntem obligaţi să ne antrenăm pe plajă sau prin alte părţi, pe unde putem. Echipamentul meu este încuiat la club”, a declarat Claudiu Antochi, în vârstă de 16 ani. Antrenorul clubului, Doru Lupu, nu ştie ce să mai facă, cui să mai ceară ajutorul, căci cu Aurelian Popa nu se poate discuta. „Am dus copiii tocmai la bazele de la Eforie pentru că nu mai aveam cum să ne desfăşurăm antrenamentele. Am amânat prima etapă, din 8 martie”, a afirmat acesta. Şi angajaţii din Port sunt nemulţumiţi şi spun că Popa vrea cu orice preţ să desfiinţeze Clubul „Portul” care îşi desfăşoară activitatea încă din 1930.

FĂRĂ UTILITĂŢI ÎN PLINĂ IARNĂ Înainte de a interzice copiilor accesul în Club, Aurelian Popa i-a lăsat, în plină iarnă, fără curent, căldură, apă şi energie electrică. Şi asta în ciuda faptului că între CNAPMC şi Clubul „Portul” există un contract, valabil până în 2020, în care Compania se obligă să suporte toate aceste cheltuieli. Liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) Constanţa, Costel Petre, susţine că Popa „joacă” în „defensivă” şi că a „câştigat”, în Instanţă, reluarea furnizării tuturor utilităţilor. Supărat pesemne, Popa a decis să pună lacăt pe Club şi să interzică accesul copiilor aici. Pentru că lacătul nu i s-a părut suficient, porţile au fost sudate. „Vrea cu orice preţ desfiinţarea echipei. Nu ştiu ce interes are el. Se pare că vrea să facă aici un mall sau un hotel”, a afirmat liderul de sindicat.

VOR CAPUL LUI POPA Sudarea porţilor de la „Portul” nu este singura „realizare” a directorului CNAPMC. Sindicaliştii vor demisia lui şi nu se lasă până nu o vor obţine. Ultima găselniţă a directorului, plata unei sume anuale de acces în port cu maşinile pentru salariaţi, este doar o mică parte din problemele pe care acesta le-a creat. „Avem un ordin judecătoresc prin care se spune că taxa de acces este ilegală. Nu ne încălzeşte cu nimic faptul că a scăzut valoarea taxei anuale de la 200 la 43 de lei”, a declarat liderul sindicatului, Petre Costel. Angajaţii îl acuză pe Popa că nu respectă contractul colectiv de muncă şi că nu este în stare să comunice cu angajaţii despre toate problemele lor. „Prim-ministrul a dispus ca programul de lucru să fie de la 8.00 la 16.00, ori el ignoră acest ordin. Noi muncim de la 9.00 la 17.15”, a precizat vocea sindicaliştilor, Petre Costel. Directorul CNAPMC a decis, de capul lui, să le taie de tot angajaţilor avântul muncitoresc: aceştia nu mai beneficiază de cotă parte din profitul Companiei. În schimb, regula nu se aplică membrilor conducerii CNAPMC. „Popa nu vrea să aplice nici legea concediilor de odihnă. Dacă un angajat se îmbolnăveşte, nu beneficiază de concediu medical. Zilele în care lipseşte pe motive medicale sunt tăiate din concediul de odihnă”, a mai precizat liderul FNSP Constanţa. Sindicaliştii au autorizaţie de protest până pe 31 martie, timp suficient, speră ei, pentru ca directorul Aurelian Popa să fie înlăturat de la conducerea Portului.

Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *