Tiroidectomie totală pentru o pacientă tânără la Ovidius Clinical Hospital

Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, specialist chirurgie bariatrică în echipa de medici specialiști din cadrul Ovidius Clinical Hospital a realizat o intervenție de tiroidectomie totală pentru o masa tumorală la o pacientă tânără.

Pacienta a dezvoltat o masă tumorală în regiunea cervicală anterioară, un macro nodul la tiroidă, și a fost diagnosticată de către medicul endocrinolog, care a urmărit evoluția afecțiunii, însă creșterea în scurt timp a unuia dintre nodulii din tiroidă a impus intervenția chirurgicală. S-a încercat cu medicație să se reducă volumul sau să se stopeze creșterea în dimensiuni și nu s-a reușit. Decizia comună a medicului endocrinolog, împreună cu echipa de medici chirurgi a fost îndepărtarea întregii tiroide și urmarea unui tratament de substituție pentru toată viața, pentru hormonii tiroidieni pe care îi elibera tiroida ce vor fi acum înlocuiți cu tablete. În fiecare dimineață, pacienta va lua doza de hormoni de substituție.

Funcția endocrină practic nu mai există, dar dacă este controlată atent cu hormoni de substituție, pacienta nu va resimți efecte secundare sau probleme endocrine.

Pentru o pacientă care a suferit o intervenție de tirodectomie totală există posibilitatea de a avea o sarcină pe parcursul vieții, însă trebuie menționat că această intervenție chirugicală produce o hipotiroidie, practice o alterare a funcție tiroidiene. Există și paciente care se nasc cu această hipotiroidie și care pot avea una sau mai multe sarcini duse la bun sfârșit, însă cu o îngrijire specială din partea medicului obstetrician, și cu o monitorizare atentă a evoluției sarcinii.

Pasul următor intervenției chirurgicale este recuperarea medicală, și va urma examenul histopatologic indicat în urma suspiciunilor medicului endocrinolog. Dacă nu se identifică probleme, pacienta va urma doar tratamentul medicamentos de substituție hormonală. Dacă suspiciunile pentru masa tumorală sunt confirmate, pacienta va fi examinată și de medicul oncolog, dacă va fi cazul.

Această masă tumorală este o boală a tiroidei care apare din mai multe motive și care produce o funcționare necorespunzătoare a glandei tiroide. Factorii care pot duce la o astfel de problemă ar fi carențele de iod, o disfuncție a hipotalamusului hipofizar, expunerile la radiații, precum și mulți alți factori.  Afecțiunea poate fi prevenită în cazurile în care lipsa de iod este principalul factor de dezvoltare al afecțiunii.

Cancerul tiroidian este o afecțiune destul de frecventă la persoane tinere. Sunt mai multe afecțiuni ce pot indica o tiroidectomie totală, nu doar aceste mase tumorale, cum ar fi tiroidite, sau boli cu hiperfuncție care după ce se stabilizează, impun o tiroidectomie. Decizia intervenției chirugicale se stabilește în principal de către medicul endocrinolog, atunci când acesta consideră că nu mai poate să controleze boala cu medicamente.

Ovidius Clinical Hospital – cel mai mare și modern spital privat din regiune

Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanța

Telefon: 0241 480400

Pentru mai multe detalii, vizitați: www.Ovidius-CH.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *