Tragedia din Retezat. Salvamontiștii avertizaseră asupra riscului de avalanșă

Sursa foto: IJJ Hunedoara

Trupurile celor doi copii  care și-au pierdut viața în avalanșa produsă sâmbătă în Masivul Retezat au fost predate medicilor legiști.

Aceștia vor efectua necropsia și vor stabili cauza morții.

E posibil ca cei doi copii să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci.

“În principal, avalanșa a fost formată din zăpadă, dar a antrenat și câțiva bolovani. Cred că trupurile celor doi copii au fost lovite și de stânci, după care au fost compresate de zăpada grea și udă”, a declarat șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, de 13 şi 14 ani, făceau parte dintr-un grup de 7 de persoane, minori şi adulţi, care îşi propusese să ajungă pe Vârful Peleaga din Masivul Retezat.

Grupul era condus de tatăl Getei, Ovidiu Popescu.

Salvamontiştii din Hunedoara spun că l-au avertizat pe acesta de pericolul producerii de avalanşe, însă bărbatul a ignorat avertismentul şi a decis să continue excursia, alături de copiii.

În avalanșă au fost prinse și celelalte cinci persoane din grup (printre care şi taţii celor doi copii), care au necesitat îngrijiri medicale, fiind duse la spital.

După producerea avalanșei în Căldarea Berbecelui, mai multe persoane, dintr-un alt grup de 50 de oameni, aflat în apropiere, au intervenit pentru scoaterea victimelor din zăpadă.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

Specialiştii şi autorităţile spun că ar fi trebuit să se ţină cont de avertizările meteo.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi erau recunoscuţi în lume pentru rezultatele obţinute în alpinism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *