Trei premii la Concursul NASA Space Settlement Contest

  •  
  •  
  •  
  •  

În Competiția NASA Space Settlement Contest au intrat şi trei echipe ale Liceului Teoretic Internațional de Informatică Constanța, competiţia internațională fiind organizată de Nasa Ames și Societatea Națională a Spațiului şi permite elevilor realizarea şi promovarea unor planuri ale unei stații spațiale NASA. Pentru a putea proiecta acest tip de stații sunt necesare cunoștințe de fizică, matematică, astronomie, ecologie și multe altele.
Dintre sutele de proiecte admise în concurs, elevii liceului constănţean au obținut Premiul I la categoria Grup mic – Clasa a IX-a, cu proiectul TAAMI realizat de Alexandra Carapcea, Teodora Ceangă, Maria Fâșie și Iris Uță, eleve ale clasei a IX-a A. Tot la categoria Grup mic – Clasa a IX-a au participat și elevii Aionițoaiei Bogdan, Mihai Suciu, Cristian Frățilă, Alexandru Radu, Bilen Ismail (clasa a IX-a B) și Mihai Duca (clasa a X-a B), care au câștigat Premiul III cu proiectul ROMULUS. Și nu în ultimul rând, echipa YGGDRASIL, formată din Veronica Gorcea, Crina Onu, Sebastian Bucur, Vladimir Olteanu (clasa a X-a A), Elif Memet (clasa a X-a B) și Ergean Ismail (clasa a XI-a A) a obținul Premiul III la categoria Grup mic – clasa a XI-a.
Proiectul TAAMI a fost denumit astfel din două motive, unul dintre ele fiind acela că este compus din inițialele numelor celor patru fete și a profesorului coordonator Ali Cabas. În al doilea rând însă, TAAMI este un fruct miraculos ale cărui bobițe au abilitatea de a păcăli simțurile făcându-ne să credem că gustul acru și amărui este de fapt extrem de dulce și delicios. Descriindu-și proiectul, Teodora, Alexandra, Maria și Iris au ținut să precizeze ca TAAMI este modalitatea aleasă de ele pentru a păcăli natura: ,,Pământul este expus la atât de multe pericole din cauza lăcomiei noastre, resursele lui devin din ce în ce mai puține, pădurile și spațiile verzi treptat dispar iar contaminarea apei crește cu fiecare secundă. Au existat atât de multe supoziții în legătură cu posibilitatea ca Pământul să devina de nelocuit din cauza încălzirii globale sau a suprapopulării lui, iar faptul că până acum nu s-au adeverit nu înseamnă că nu se pot adeveri în viitor. Și astfel, o stație spațială este miracolul nostru, prin care vrem să schimbăm un viitor amar intr-unul mai dulce”.
Proiectul Stației Spațiale ROMULUS a fost creat pentru a ajuta omenirea să evolueze, să-și mărească frontierele și să asigure supraviețuirea rasei umane în cazul unui cataclism. Stația oferă priveliști extraordinare, ce nu sunt disponibile oricui și noi modalități de recreere.
YGGDRASIL a fost inițial pură fantezie, o poveste pe care elevii Liceului Internațional de Informatică au făcut-o realitate. Crina, Veronica, Elif, Sebi, Vlad și Ergean au avut viziunea ca stația spațială proiectată de ei să asigure cele mai bune condiții de viață pentru umanitate în spațiu prin progrese viitoare realiste și la prețuri accesibile. Yggdrasil este un studiu intensiv al potențialelor noastre în a depăși provocările mediului spațial.
Elevii au fost invitați și vor participa pentru a-și ridica premiile la Conferința Internațională de Dezvoltare a Spațiului de la San Diego, ce va avea loc luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *