Acasă > Turism > Turism subacvativ pe litoralul românesc

Turism subacvativ pe litoralul românesc

Pe litoralul românesc se pun bazele turismului subacvatic. Datorită unui proiect transfrontalier România-Bulgaria, turiștii vor putea vizita patrimoniul cultural existent în adâncurile Mării Negre iar arheologii vor putea face noi cercetări științifice.

Turiștii care vor ajunge pe litoralul românesc, vor avea din acest an șansa, să efectueze scufundări în partea de Vest a Mării Negre, unde arheologii au identificat vestigii culturale impresionante. Pentru explorarea acestora s-au pus bazele unui proiect transfrontalier România-Bulgaria.

„Este o noutate pentru noi, pentru că avem prilejul de a folosi fonduri europene, pentru identificarea acestor obiective. El se adresează celor care sunt interesați de acest tip de turism de aventură, iar scufundările au ca scop vizitarea acestor situri”, ne-a declarat Constantin Chera, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța.

Siturile și navele scufundate, în Marea Neagră vor putea fi cercetate la fața locului și ulterior valorificate.

„Unul dintre aspectele proiectului este acela de valorificare a acestor obiective”, a precizat Constantin Chera.

„Ideea este foarte bună. Oricum văd că s-au dezvoltat foarte bine stațiunile”, ne-a spus un turist.

„Este o idee foarte bună, mai ales pentru copii”, ne-a zis un alt turist de pe litoral.

În prezent, turiștii pot efectua scufundări contracost, fără posibilitatea de a vedea toată costa de Vest a Mării Negre.

„Scufundarea propriu-zisă durează 20 sau 30 de minute; depinde de fiecare turist. Costă 120 lei și în preț intră echipamentul, partea de instruire și însoțitorul”, ne-a spus unul dintre angajații unui club de scuba diving.

Proiectul de colaborare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 va lua startul chiar în acest sezon estival.

Redactor: Ana-Maria Stancu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *