Turnul Eiffel împlineşte 127 de ani

  •  
  •  
  •  
  •  
Mitic şi îndrăzneţ, admirat sau criticat, Turnul Eiffel, ridicat cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris şi inaugurat la 31 martie 1889, a fost realizat după o tehnologie descoperită de Gustave Eiffel în România. Trebuia demolat, dar a fost salvat de era comunicaţiilor şi de cei peste 250 de milioane de vizitatori. Este simbolul Parisului şi important actor economic, turistic şi în mediul digital.

Pe malul stâng al Senei, între Champ-de-Mars şi Grădinile Trocadéro, Turnul Eiffel domină Parisul de 125 de ani şi este şi astăzi cea mai înaltă construcţie din oraş. Atrage, inspiră şi fascinează. Turnul este vizitat de 7 milioane de persoane în fiecare an, este model şi sursă de inspiraţie pentru artişti, scenă pentru producţii cinematografice, evenimente sau ceremonii, are site-uri în internet cu informaţii în timp real, aplicaţii dedicate pentru mobil şi milioane de fani în reţelele de socializare.

Trebuia să fie marea atracţie a Expoziţiei Universale de la Paris din 1889 care celebra centenarul Revoluţiei franceze. A fost construit în 2 ani, 2 luni şi 5 zile şi a fost o veritabilă performanţă tehnică şi arhitecturală, o utopie, au spus unii, alţii l-au văzut ca pe un trimf al geniului francez şi reper al erei industriale. Urma să fie  demolat după douăzeci de ani de la instalarea sa, dar, pentru că a cunoscut imediat succesul, Parisul l-a păstrat şi astăzi este cel mai vizitat monument din lume.

Turnul, împreună cu antena sa de 24 de metri, are acum 325 de metri înălţime, trei etaje accesibile publicului şi nouă lifturi de mare capacitate.

 

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *