UDTTMR îşi omagiază scriitorii de marcă

  •  
  •  
  •  
  •  

Filiala Constanţa a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, prin Organizaţia de Femei şi Comisia de Cultură, organizează mâine, la sediul central al UDTTMR, acţiunea „Scriitori tătari crimeeni – Bekir Sıtkı Çobanzade și Hamdi Giraybay”.

Organizatorii anunţă că, în cadrul manifestării, vor avea loc momente artistice menite a evoca viața și personalitatea celor doi mari scriitori tătari crimeeni.
Poet național al tătarilor, filolog, lingvist, prof. univ. dr. Bekir Sıtkı Çobanzade s-a născut la 15 mai 1893 în localitatea Karasubazar din Crimeea, într-o familie foarte săracă. După absolvirea studiilor primare în localitatea natală, Çobanzade a urmat liceul la Istanbul și facultatea la Budapesta. În 1920 a primit titlul de „Doctor”, în același an întorcându-se în Crimeea, unde a fost profesor, decan și rector la diferite universități. Cu prilejul primului Simpozion Științific de Turcologie susținut în anul 1926 la Baku – Azerbaidjan, Bekir Sıtkı Çobanzade a făcut o serie de cercetări asupra graiurilor turcice. Reputat turcolog, Bekir Sıtkı Çobanzade s-a stins din viață în anul 1938.
Hamdi Giraybay s-a născut la data de 14 februarie 1901. Ca poet s-a remarcat prin poezii prin care își manifesta dragostea față de patrie, dar și prin poezii patriotice mobilizatoare adresate tinerilor și femeilor. În 1923 merge la studii la Facultatea de litere din Istanbul, unde își susține lucrearea de licență cu tema „Istoria Crimeei”. În 1926 se întoarce în Crimeea, iar în 1930 a fost ucis de către bolșevici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *